În sãrãcia actualã de rezultate în plan sportiv în Valea Jiului, este aproape de necrezut cã o echipã de pe aceste meleaguri a avut, cândva, victorii de notorietate în plan national.
Si totusi, era o perioadã când ne bãteam de la egal la egal cu marile puteri sportive ale vremii…
35 de ani (1983) – Stiinta Petrosani, primul trofeu
Începând cu anii 70, Stiinta Petrosani a devenit o fortã a rugbyului românesc. Cu o generatie în care strãluceau “Capone” Dinu, Bârgãunas, Ortelecan, Bucos, Emil Neagu, Fãlcusanu, V. Marinescu, toti componenti ai Nationalei României, Stiinta se clasa mereu pe primele patru în clasament.
În vara lui 1983 Stiinta reuseste o mare performantã, câstigarea Cupei României! Echipa “Florii de colt” trece în semifinale de puternica Steaua cu scorul de 25-12, pentru ca într-o finalã echilibratã sã depãseascã cu 6-3 Politehnica Iasi, victoria fiind obtinutã prin drop-golul decisiv reusit de Bonea. A fost un succes la care si-au adus contributia Constantin Budicã (antrenor), Bucan, Stefan Constantin, Ortelecan, Susinschi, Emil Drumea, Palamariu sau Medragoniu.
Opt ani mai târziu, în 1991, cu Soare, Costache, Locziko, Drumea, Ratiu, Bolea, Ivãnus, Iliev etc, Stiinta câstigã trofeul din nou, într-o finalã, 18-9 cu Farul Contanta.
25 de ani (1993) – Stiinta Petrosani, al treilea trofeu
Dupã alti doi ani, Stiinta Petrosani are din nou un parcurs excelent, în 1993 jucând finala cu Steaua Bucuresti, cu o formulã de echipã în care se remarcau Drãghici, Costache, Pancu, Ivãnus, Ratiu, Locziko, Muresan sau Larie.
Asadar, cu trei trofee Cupa României (1983, 1991, 1993), cu evolutii bune în campionat (în sezonul 1971-1972 echipa petroseneanã a ocupat locul 2 în campionat) Stiinta a reprezentat o fortã în rugbyul românesc.
Anul 2018 nu mai reprezintã decât un an jubiliar pentru succesele de acum 35 respectiv 25 de ani…
GENU TUTU