Corpul profesoral al Universitãtii Petrosani, alãturi de studentii de aici, fac eforturi pentru promovarea institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului.
Rectorul Universitãtii Petrosani a fost plecat în Turkmenistan pentru a prezenta oferta educationalã. Feedback-ul a fost unul pozitiv, punându-se bazele unei cooperãri.
„Am cunoscut câteva universitãti din Turkmenistan. Am fãcut parte dintr-o delegatie care a avut o întâlnire cu ministrul Educatiei din Turkmenistan. De asemenea, am avut o întâlnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri si împreunã cu delegatia din învãtãmânt a fost si delegatia Ministerului de Externe. Am prezentat Universitatea atât la târgul destinat universitãtilor românesti si apoi la o prezentare a unor spoturi publicitare vis-a-vis de universitãtile din România. România acordã anual doar 30 de burse pentru studentii din Turkemnistan, dar noi sperãm cã o parte dintre ei sã vinã si pe cont propriu valutar. Rãmâne acum sã se stabileascã, la nivelul Ministerului Educatiei, domeniile prioritare de studiu în strãinãtate ale acestor absolventi de liceu si sã îi dirijeze spre universitãtile românesti”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani.
O colaborare este anuntatã în cadrul programului ERASMUS +.„O chestiune importantã este cã universitãtile din Turkmenistan, din Ashgabat în special, sunt interesate de cooperarea universitarã prin programul Erasmus+ si aici cred cã este o oprtunitate mai largã. Vom cãuta împreunã sã facem parteneriate pe Erasmus +, sã facem schimb nu doar de studenti, ci si de cadre didactice si, de ce nu, sã dezvoltãm si cercetarea stiintificã, ca o continuare a schimburilor bilaterale cu Turkmenistanul”, a mai precizat Radu Sorin.
Institutia de învãtãmânt superior din Petrosani a fost reprezentatã si la Chisinãu. 10 studenti basarabeni care studiazã la Universitatea din Petrosani, alãturi de douã cadre didactice din capitala Vãii Jiului se aflã la Chisinãu, acolo unde promoveazã oferta educationalã a institutiei de învãtãmânt superior. Oferta a fosst prezentatã unui numãr de 3000 de absolventi de liceu din Republica Moldova.
“Petrosaniul este prezent la Chisinãu si se adreseazã celor peste 3000 de absolventi de liceu din Chisinãu alãturi de prestigioasele universitãti din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Ploiesti. Este o actiune pe care o derulãm de câtiva ani încoace. Noi avem locuri speciale pentru studentii basarabeni”, a declarat prof. univ. dr. ing. Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani, cel care se aflã la Chisinãu pentru a promova oferta educationalã.
În prezent, la Universitatea din Petrosani studiazã circa 240 de studenti basarabeni. An de an locurile destinate românilor de pretutindeni sunt ocupate.
Monika BACIU