Inregistrarea la Circa Financiara ca liber profesionist n-a fost de ajuns pentru acordeonistul Jan Drosu. Era luat la control in fiecare zi de autoritati, astfel ca si-a obtinut si singurul act care-i mai trebuia sa poata canta in voie fara a mai fi amendat sau acuzat de cersetorie.

Devenit o atractie locala in Petrosani, Jan Drosu (42 de ani) are mai nou ecuson si un act care atesta ca este muzicant si-si poate face meseria pe strazile Petrosaniului, unde canta la acordeon pentru trecatori. Barbatul a fost luat sub aripa sa protectoare de un reputat profesor de muzica din „capitala” Vaii Jiului, ce activeaza la Casa de Cultura a Studentilor.

Acesta l-a instruit si mai apoi i-a semnat o adeverinta prin care poate dovedi ca este calificat sa cante. Chiar il ajuta imprumutandu-i instrumentul cu care Jan isi castiga painea zilnica.

„Eram zilnic controlat si se legau de mine ca nu am toate actele. De cersetorii care-ti baga mana in buzunar nu se luau asa. Am obtinut si atestat de muzicant si acum sunt lasat in pace. Chiar multumesc domnului profesor pentru ca nu mai poate spune nimeni nimic acum”, ne-a spus trubadurul.

Roata  se intoarce  Jan isi aminteste ca de putin timp, un fost politist local care-i facea zile negre, a fost pus pe lista de disponibilizari. „Se tot lua de mine si ma injura, ma mai ameninta. Imi tot facea probleme si odata i-am spus ca Dumnezeu il vede. A fost dat afara si intr-o zi a trecut pe aici. S-a oprit si a inceput sa mi se planga ca a ramas pe drumuri. Stiam ca si el canta la chitara si  i-am zis: Ce sa-ti fac, acum hai langa mine sa ma acompaniezi. Eu pot sa impart putinul meu cu tine! El mi-a raspuns ca pana la urma, nu o sa aiba ce face si vine si el”, povesteste muzicantul.

Jan Drosu a devenit cunoscut dupa ce a stabilit o premiera in tara noastra.  S-a inregistrat la Administratia Financiara ca liber  profesionist si platea impozit pentru ca apela la mila  publica. Practic barbatul canta pe strada, in centrul Petrosaniului, iar trecatorii carora le placea muzica lui ii lasau o bancnota sau o moneda in cutia acordeonului.

Maximilian Ganju