Constructia conductei BRUA a adus oamenii la bursa

Angajatorii care vor construi conducta ce va transporta gaz metan între Bulgaria, Ungaria si  România fac angajãri în Valea Jiului.  Joi a fost bursã special dedicatã lor, iar angajatorul a declarat, la Petrosani, cã  este dispus sã revinã, pentru cã are nevoie de personal calificat si necalificat.
„Avem puncte de lucru aici si cãutãm: lãcãtusi mecanici, soferi specializati sã transporte personalul din localitãtile principale cãtre puncte de lucru si am gãsit ceva, dar mai avem nevoie. Poate lumea încã nu stie, încercãm sã ne facem mai bine întelesi si sã le arãtãm ce vom lucra”, a spus reprezentanta firmei  PETROCONST SA, din Constanta, care a venit aici sã recruteze personal calificat si necalificat. Conducta  transfrontalierã BRUA va trece prin  Valea Jiului, pe la Vulcan si Paroseni si,  angajatorii au gãsit pânã acum sã selecteze 27 de oameni la Petrosani, 20 la Vulcan si 45 la Lupeni.
În total, ar avea nevoie de 50 de oameni, însã, se cautã si personal specializat, asa încât, cu sigurantã, vor reveni pânã în luna august când pornesc lucrãrile.  Bursa de joi s-a desfãsurat doar în orasele Vãii Jiului si somerii care au venit s-au declarat optimisti.
„Sperãm sã ne angajeze. Am lucrat la minã la sectorul electromecanic, 5 ani, iar apoi m-am disponibilizat. Sper sã fiu angajat, dupã ce am fost selectat”, a spus unul dintre cei care spun cã au stat pânã acum pe ajutorul social, dar ar vrea sã lucreze.  „Tot un loc de muncã vreau si eu. Am douã luni de când nu lucrez si vreau aici, poate am noroc”, a spus un alt somer venit la bursã.  Bursa s-a desfãsurat, ca de obicei, cu putini someri interesati si câtiva angajatori, care au cãutat someri din toate categoriile sociale.
„Am avut 5 participanti din rândul angajatorilor si un numãr destul de redus din partea somerilor. Am avut locuri de muncã în  constructii, ceea ce nu am mai avut demult. Angajatorul ar fi vrut sã vinã mai multi, dar cei interesati pot sã mai vinã la noi sã îsi completeze o cerere, pe care o vom transmite cãtre ei, pentru cã vor sã înceapã lucrãrile destul de repede”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani, care a precizat si cã au mai fost angajatori ce au oferit locuri de muncã si în alte domenii.  Constructia conductei  de gaz transfrontalierã, va determina crearea a 3.000 de locuri de muncã. O parte din lucrãri vor fi în Valea Jiului, cea mai  apropiatã organizare de santier fiind cea de la Turcinesti, în Gorj, dar ar putea exista santiere si aici. Contractul a fost semnat în 29 noiembrie, valoarea  totalã a investitiei este  estimatã la 480 de milioane de euro, dintre care aproximativ 180 de  milioane sunt din fondurile nerambursabile.
Conducta de gaz transfrontalierã va trece prin Valea Jiului, pe la Paroseni, foarte aproape de Termocentrala de aici, care foloseste si gazul pentru producerea energiei termice. Gazoductul denumit generic BRUA reprezintã un proiect de interconectare pe un traseu lung de 528 de kilometri care leagã Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), cei din urmã fiind deocamdatã scosi din sistem.
Proiectul BRUA  va trece prin Defileul Jiului de la Gorj, urmând drumul spre Hateg si vor fi amplasate 5 organizãri de santier ce vor urmãri traseul conductei de transport (Cãldãraru în Arges, Gusoieni în Vâlcea, Turcinesti în Gorj, Bucova în Caras Severin si Recas în Timis), iar angajatorii vor reveni în Valea Jiului curând.
Diana Mitrache

7 comentarii la „Constructia conductei BRUA a adus oamenii la bursa

 • 7 iulie 2018 la 06:10
  Permalink

  Cei din Valea Jiului nu vor locuri de munca ci locuri de leafa, ca la mina.Asta-i problema Vaii.Asa le-a dat nas tov. N.Ceausescu si, mai nou, I.Iliescu. Astia sunt de profesie revolutionari,nu muncitori.

  Răspunde
  • 7 iulie 2018 la 09:13
   Permalink

   lasa sa stea asa in mizeria lor…..e o diferenta intre celelalte zone gen cluj timisoara sibiu brasov ..si valea jiului ….de parca e o alta lume….e o zona rupta si decuplata de la tara….dar daca nu le place munca ,nu au decat sa stea asa …cand vine cineva din alta zona gen cluj timisoara sibiu in valea jiului il apuca sila si greata de aspectul zonei …Tineti-o tot asa si veti ajunge departe ,cu asemenea gandiri vor veni investitori si veti dezvolta zona …in negura timpului…..de aia si sunteti vazuti cum sunteti vazuti de restul tarii

   Răspunde
 • 7 iulie 2018 la 11:15
  Permalink

  Bil si cu Turist … cred ca sunteti batuti in cap .. ori sunteti platiti cu lasatul pupatului in cur ar unora care denigreaza zona

  Răspunde
 • 7 iulie 2018 la 12:35
  Permalink

  „Cei din Valea Jiului nu vor locuri de munca ci locuri de leafa”,adica mai bine sa lucreze fara leafa…mentalitate de patron de Valea Jiului.Apoi apare si Turist sa spuna ca din motivul asta toti evita Valea Jiului pentru ca oamenii cer leafa pentru munca lor.Cred ca niste comentarii mai stupide ca acestea nu am mai citit de multa vreme.

  Răspunde
  • 7 iulie 2018 la 17:56
   Permalink

   #Stefane,fa-ti tu firma si da-le leafa pe care o vor. Nu mai fi ipocrit , prietene!

   Răspunde
   • 7 iulie 2018 la 20:24
    Permalink

    @Bil
    Bafta la angajari in cazul asta „fara leafa” sunt sigur ca o sa fie coada sa lucreze mocca pentru ca muncitorii nu au nevoie de bani,ei traiesc cu aer.

    Sunt oameni care fac naveta pana in Deva pentru un salariu minim pe economie si vorbesti tu ca nu vor sa lucreze.Nu mai tot dati vina pe oameni pentru esecurile administratiei care nu au fost in stare sa atraga investitori si a angajatorilor din Vale care isi bat joc de angajati si apoi se mira ca le pleaca oamenii .
    Nu sunt patron ca nu am pile pe la administratie ca alti protejati de acolo asa ca ipocrit nu am cum sa fiu.Si daca as avea o afacere si nu as putea oferi nici macar un salariu minim m-as lasa naibii de afaceri nu m-as plange pe internet si sa incep sa jignesc o Vale intreaga pentru ca nu accepta nimeni sa faca munca voluntara pentru mine.

    Răspunde
    • 7 iulie 2018 la 23:34
     Permalink

     #Stefane, problema fundamentala este a productivitatii scazute, nu a salariilor.Nu e normal sa ceri un salariu mare, pana nu faci dovada valorii muncii tale.Dai proba de lucru, indeplinesti o norma prestabilita si primesti cat ai muncit. E simplu!

     Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.