Cladirea care a adapostit ani de zile Posta din Petrosani se transforma de la an la an. Si daca expertizele de specialitate scoteau la iveala ca aceasta cladire este cu grad seismic ridicat, acum ea nu mai reprezinta nici un pericol.

Nici bulina rosie, care a facut ca chiriasii sa-si caute cat mai repede o locatie, nu mai exista si sunt mari sanse ca locatia sa devina hotel. Edilii locali, insa, nu stiu nimic. „Nu stiu daca a avut sau nu bulina rosie. Ideea e ca acea locatie este proprietatea Rom Telecom si nu stim ce se va intampla pe viitor cu ea”, sustine Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani.

Responsabilii de la Inspectia de stat in constructii spun ca s-au facut mai multe expertize si ca daca in urma cu 2 ani era valabila bulina rosie, acum expertiza nu mai arata ca cladirea e in pericol iminent de prabusire. „In cursul anului 2010, Romtelecom a sesizat prin organele proprii, anumite deficiente, prin urmare a comandat o expertiza tehnica a cladirii. Aceasta a fost atunci facuta de profesori de la Bucuresti si, in urma analizelor la fata locului s-a constatat ca constructia intra, prin anumiti indici,in grad seismic I. Asta inseamna o iminenta de prabusire. In atare conditie, proprietarul este obligat sa execute un proiect pentru consolidare in termen de un an de zile, iar apoi mai e un termen de un an de zile sa inceapa lucrarile”, spune Adrian Moldovan, inspector de specialitate in cadrul Inspectiei de Stat in Constructii Valea Jiului.

Au trecut cei doi ani si lucrurile acum stau altfel. Asta desi nicio lucrare de consolidare nu s-a facut acolo. Cladirea e la fel, doar ca chiriasii s-au mutat pe unde au apucat, „Termenul a expirat anul acesta. Poate din alte cauze pecuniare nu a facut. Cert e ca in luna martie, Romtelecom a mai comandat o noua expertiza, cu putin timp inainte de a expira termenul valabil legal de la prima expertiza. Asta a facut-o un alt expert si a incadrat cladirea in gradul II”, mai spune Moldovan.

Practic, cand era in gradul I, in afara de faptul ca exista riscul de prabusire, proprietarul era obligat sa o consolideze de la fundatie la acoperis si montarea bulinei rosii. In gradul II, proprietarul nu mai trebuie sa o consolideze ,decat local, grinzi, stalpi, eliberarea sarcinilor din constructia existenta.

Ceea ce stiu cei de la Inspectia de Stat in constructii este ca respectiva constructie nu va mai fi demolata.

Mai nou se vorbeste despre o posibila recompartimentare a cladirii care ar putea sa devina hotel. Cert este ca bulina rosie a disparut si ca cladirea nu mai sta sa se prabuseasca. Acum, ar putea fi doar consolidata si apoi transformata in hotelul care asteapta sa fie construit de ani de zile.

Diana Mitrache