Balkan Caver’s Camp, adunã speologii lumii la Baru Mare

Imagini, culoare, mâncare, muzicã, jocuri multã cercetare într-un loc ce se aflã la confluenta câtorva parcuri nationale, au fãcut din comunã Baru Mare din Hunedoara, locul de întâlnire al speologilor din toatã lumea.
Este cea de a XII- a editie a Balkan Caver’s Camp, iar fotografii deja au organizat o expozitie panotatã pe un fel de pânzã de pãianjen si vernisatã pe sunete culese din pesterã, iar cel mai împãtimit fotograf ne-a spus cã una dintre cele mai spectaculoase imagini ale lui a durat 5 ore de expunere.
„Organizãm cea de a XXXVI-a editie a festivalului international Speo Arta. Este un festival de artã fotograficã, organizat de cãtre români si pot spune cã fotografia în pesterã este una dintre cele mai dificile arii ale fotografiei. Intrarea în pesterã presupune o muncã de echipã, iar tot ce înseamnã fotografia în pesterã este o regie de lumini. În pesterã este locul în care ai întuneric absolut, iar fotograful, cum îsi face regia de lumini, asa îi va iesi cadrul final, ajutat de coechipieri ”, a spus Cosmin Berghean, presedinte Speo Arta, organizatorul unei expozitii uimitoare, la Baru Mare.  Si de la imagini, culoare si sunete, dincolo de expozitia de imagini culese din pesterile lumii, speologii veniti la Baru Mare vor sã exploreze pesterile noastre. „Este cea de a XII-a editie a Balkan Caver’s Camp. Este o tabãrã ce adunã speologii din Balcani si am am adus si  Speo Arta, cu un

festival de fotografie si film si Congresul national de speologie si am deschis portile tuturor participantilor sã contribuie cu diferite aspecte ale speologiei, indiferent cã discutãm despre tehnici, echipamente sau salvare din pesterã, sau fotografii.  Avem înscrisi participanti din  Puerto Rico, Canada SUA, Croatia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Ukraina, Republica Moldova, România, Germania, Austria”, a spus Ema Marcu, reprezentant al Federatiei Române de Speologie.

Locatia a fost aleasã la Baru Mare, pentru cã zona este ofertantã din punctul de vedere al speologilor, aflându-se la confluenta Parcului National Retezat, cu Parcul National Grãdistea Muncelului – Ciclovina, sau Geoparcul Dinozaurilor.  Este o zonã cu o istorie deosebitã, coloratã cu povesti si legende, unde se aflã unele dintre cele mai frumoase pesteri din România: Sura Mare, Cioclovina, Tecuri, Cocolbea, dar si cetãti antice ce si-au lãsat amprenta asupra istoriei si culturii europene.  „Este o zonã foarte diversificatã speologic între douã masive mare Sureanu si Retezatul Mic, iar asta oferã o mare diversitate de pesteri: cu apã, cu cascade, cu canioane, usoare sau  mai dificile. Explorezi un necunoscut si gãurile subterane îti oferã un peisaj extrem de diversificat”, a spus Eduard Ioan Zaiu, unul dintre  participantii la tabãrã.
Toate acestea l-au fãcut pe primarul din Baru sã considere cã doar asa poate promova turismul zonei. „Noi suntem într-o zonã care nu se poate dezvolta decât pe coordonatele turistice, iar Congresul Balcanic de Speologie la Baru ne ajutã sã atingem acest obiectiv si, ca obiectiv general, avem sã consolidãm pe harta turisticã a lumii, comunã Baru Mare”, a spus Daniel Rãducanu,
primarul comunei Baru Mare.  Joi seara, de la ora 20.00, cântã la Baru Mare Ovidiu Lipan Tãndãricã si Trupa 10 Prãjini, intrarea fiind gratuitã, iar pentru cei ce vin un chef bucãtar e gata sã prepare bucate cu produse traditionale, pe care le-a gãsit aici în zonã.
„M-am gândit la un meniu sã le pot da celor care exploreazã pesterile. Este unul care sã îi ajute si sã fie ca ursul din reclama de aici si îl fac cu produse locale, din Hunedoara, de la tãrani, autentice si foarte  gustoase si proteine multe”, a spus Ovidiu Pãltineanu, chef bucãtar.  Pentru cã în 2018  sãrbãtorim 150 de ani de la nasterea lui Emil Racovita, pãrintele biospeologiei si speologiei românesti, evenimentul, spun organizatorii,  va fi unul special reunind personalitãti ale speologiei mondiale si nationale, prezentãri de renume si nu în ultimul rând, trasee exceptionale de vizitare a pesterilor din Muntii Sureanu. Dacã sunteti interesati de speologie, de fotografiile  speologilor, de filmele ce sunt proiectate aici, la Baru Mare puteti veni toatã sãptãmâna si nu uitati cã joi, seara, Ovidiu Lipan tãndãricã si Cele 10 prãjini vã vor încânta într-un spectacol de exceptie.
Diana Mitrache

Advertisements