Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintia sa Gurie a împãrtit pâine celor care au venit la inaugurarea Centrului social „Sfânta Ecaterina” gândit de fetele bisericesti din Valea Jiului.
La Petrosani, în zona pietei agroalimentare, într-un spatiu care cândva servea drept expozitie de mobilã, Episcopul Gurie a venit si a inaugurat centrul, ce le va servi celor ce au nevoie de socializare.Centrul social-educativ Sfânta Ecaterina va gãzdui tineri care sunt gata sã uite de computer si sã socializeze, pentru cã, spun cei care îl vor pãstori, avem nevoie mai multã de socializare, alta decât on-line.
„Asteptãm, în primul rând, tinerii sã vinã, sã se implice, sã se relaxeze, cã e foarte greu sã îi scoatem din fata calculatorului, din casã. Îi vãd si pe copiii mei cã e greu sã îi scot de la computer, dar aici reusesc sã deseneze, sã picteze. Avem unde sã ne jucãm, sã pictãm, sã crosetãm, sã facem activitãti folositoare. Din toamnã, vom sti clar câti vor veni, vom pune un program pe usã si  avem nevoie si de voluntari, pentru cã programul va fi zilnic”, a spus Raisa Selaje, preoteasa, care va gestiona acest centru de zi.
Pentru început, preotii s-au gândit sã îi premieze pe cei ce au deja rezultate la scoalã si o parte dintre cei mai buni elevi ai municipiului Petrosani au primit un mic premiu la inaugurarea centrului social. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi, spune, însã, cã totul vine sã completeze peisajul social al orasului nostru. „E un centru care, cu sigurantã, îsi va dovedi utilitatea  si cred cã era necesar sã se întâmple si, asa cum spunea si Preasfintitul Gurie, este cu atât mai important, cu cât initiativa vine din zona laicã, a celor care sunt în bisericã si nu sunt neapãrat slujitori. Biserica, familia si preotii sunt fundamentele de  bazã ale unei comunitãti”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Spatiul a fost donat si amenajat corespunzãtor de cel care este proprietarul sãu si care ne-a explicat cã face totul pentru cã avem nevoie de fapte bune.
„Eu am o convingere cã, în lumea asta, solutia  este sã ne gândim la învãtãturile Domnului Iisus Hristos. Sã nu ucidem, sã nu lãcomim, sã avem grijã de aproapele nostru si astea fac bine societãtii. Mi-a venit ideea sã încerc sã rãspândesc aceste principii sã fie mai bine în lumea asta. Biserica este cea care ne asigurã fiinta poporului român de 2000 de ani, facem si noi ce putem”, a spus, cu modestie, Gheorghe Toma, proprietarul spatiului. Centrul „Sfânta Ecaterina” va functiona cu sprijinul parohiilor ortodoxe si  sunt asteptati toti cei care vor sã  treacã pragul. În plus, cei care vor sã sprijine aceste initiative, sunt asteptati la acest centru.
Diana Mitrache