Împãtimitii trick-urilor cu bicicleta sunt asteptati de sâmbãta trecutã, la Strajã, pentru a trãi la maxim, senzatii unice la noi în tarã. S-a deschis, la finele sãptãmânii trecute,  primul parc de aventurã pentru cei pe douã roti, fãrã motor, iar saltelele au fost deja umflate si probate.
Organizatorii spun cã au muncit mult, cã au obtinut finantare europeanã si cã sâmbãtã, oricine a putut veni sã încerce, dacã s-a echipat corespunzãtor, saltelele si rampele parcului din Straja. „Aceast parc de aventurã unic în România si, ca asezare a saltelelor suntem unici în toatã lumea, fiindcã ne-am gândit sã le punem asa. Am avut ideea de a pune prima saltea cea de landing, iar apoi pe cea de  freestyle. Când sari pe prima, e simplu sã continui cu urmãtoarele. Va fi un rai al biciclistilot si noi îi asteptãm pe toti iubitorii acestui sport sã vinã aici”, a spus Talita Lovas, proprietara parcului.
Întreg parcul are saltele de diferite grosimi si biciclistii pot alege sã îsi dea drumul de pe diverse rampe, aflate la diferite înãltimi si cu dificultãti diferite. Investitorii au  reusit sã obtinã  o finantare de 47.000 de euro, pentru Strajã, asa încât sã avem în Valea Jiului cel mai interesant parc de aventurã pentru biciclisti, care pot chiar sã îsi închirieze de aici si biciclete, trotinete de coborâre si echipament adecvat. Cât e de greu, ne spun cei care au avut ideea unui astfel de parc.
„Ideea este cã salteaua îti atenueazã cãderea. Are mai multe straturi pe care le putem umfla, în functie de cel care sare, dar existã si perciol, ca în orice sport extrem. De aceea, noi îl sfãtuim pe fiecare participant sã poarte o cascã full-face, sã aibã o armurã, mãnusi si o bluzã cu mânecã lungã, deoarece materialul este putin mai dur. Avem si serviciu de închiriat biciclete si trotinete de Down Hill, unice în România si sperãm ca toti sã ne treacã pragul”, a mai adãugat Talita Lovas.
Primii care au încercat saltelele deja spun cã nu e greu si cã ai nevoie doar de un pic mai mult curaj. „Cum e? Foarte bine. Cele douã saltele îti atenueazã cãderea în cazul în care trick-ul pe care îl încerci nu ti-a iesit. Este foarte important, pentru început. Te ajutã sã exersezi cele douã saltele.  Le-am testat de douã-trei ori si sunt ok. Nu am mai sãrit pânã acum, niciodatã cu bicicleta. Nu mã asteptam. Mi-a iesit mai bine decât mã asteptam”, a spus Rãzvan Amurãritei, unul dintre primii tineri care au venit la Strajã sã încerce aceste saltele.
Organizatorii acestui parc de aventurã spun cã vor sã promoveze sportul cu bicicleta în naturã si sâmbãtã, de la ora 11,00, au deschis parcul pentru toti cei interesati. Intrearea a fost gratis, tocmai pentru a-i încuraja pe sportivi sã se testeze ce pot face în acest parc, nou si unic la noi în tarã.
De duminicã, accesul va fi contra sumei de 40 de lei pentru douã ore, iar pretul scade, cu cresterea timpului în care biciclistii se vor da.
Diana Mitrache