Spitalele din  Hunedoara se confruntã cu o crizã acutã de personal specializat. Potrivit Ministerului Sãnãtãtii, autoritãtile locale trebuie sã facã eforturi pentru a le asigura medicilor o serie de facilitãti.
“La concursul de rezidentiat sesiunea noiembrie 2017 pentru judetul Hunedoara au fost publicate si ocupate un numãr de 33 de posturi de medici rezidenti. În fiecare an, înaintea repartizãrii cifrelor de scolarizare prin rezidentiat pe specialitãti si centre de pregãtire, Ministerul Sãnãtãtii solicitã tuturor directiilor de sãnãtate publicã estimarea necesarului de specialisti din judet, pentru urmãtorii 3-6 ani, tinând cont de migratia personalului, pensionãri, spor natural. Aceastã situatie este întocmitã pe baza datelor furnizate de unitãtile sanitare publice din teritoriu”, aratã Dan Dumitrache, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii.
În plus, oficialii Ministerului Sãnãtãtii sustin cã autoritãtile locale au o responsabilitate pentru atragerea medicilor. Primãriile ar trebui sã le ofere doctorilor anumite facilitãti.
“În ceea ce priveste medicii de familie considerãm cã ar fi necesarã o implicare mai mare a autoritãtilor publice locale pentru asigurarea unor conditii mai bune pentru medicii specialisti (asigurarea unor locuinte de serviciu, facilitãti pentur transport, identificarea unor locuri de muncã pentru sotul/sotia medicului respectiv, asigurarea unui loc la grãdinitã pentru copil, achizitionarea de aparaturã modernã)”, mai noteazã secretarul de stat.  Majoritatea unitãtilor medicale se confruntã cu problema deficitului de personal. Sunt  spitale în cadrul cãrora existã doar un medic specialist pe o anumitã ramurã. Astfel, în conditiile în care acesta pleacã în concediu, sectia se închide.
Monika BACIU