Pasionat de munte si chiar un bun cunoscãtor al traseelor din muntii nostri, cel care a pus de nenumãrate ori Tricolorul pe cetatea de la Bolii, artist fotograf, fotoreporter la ziarele locale, pictor, redutabil artist si, nu în ultimul rând, un pasionat bucãtar.
Si poate cã e prea putin pentru a-l descrie complet pe Sorin Oprea, fotograful, mereu discret, care an de an, a uimit, asa cum spun prietenii sãi, prin ceea ce a expus pe simeze. Si asta pentru cã a lucrat mereu în tãcere, pasionat de trecerea timpului, pe care l-a înscris mereu în câte o operã. Asa a fãcut si acum, când a creat un ceas, pe un tablou în care si-a expus chipul din copilãrie, la 60 de ani de când a venit pe lume.
„La fiecare expozitie, constat cã nu îl stiu suficient si mereu vine cu câte ceva ce ne surprinde. Data trecutã, am avut plãcerea sã descopãr un noupictor în persoana lui Sorin Oprea, altul decât cel pe care îl stiam. Azi, desi îl stiu ca fotograf, descopãr un alt fotograf în acelasi Sorin Oprea. Pasiunea  lui pentru naturã primeazã, dar foarte interesante mi se par etapele din viata sa, iar pe simeze existã un ceas, cu chipul sãu, care ne aratã cã timpul trece. Trece si pentru el, dar parcã mai încet”, a spus Robert Humel, artist plastic, care a venit sã îl sãrbãtoreascã la cei 60 de ani pe care i-a împlinit miercuri. Invidiat de prietenii sãi, care i-au fost alãturi la vernisajul expozitiei, pe care a denumit-o generic „Evergreen”, pentru cã e neschimbat, Sorin spune cã viata a fost darnicã mereu cu el, cã a învãtat de toate si le dã chiar sfaturi celor ce îi vin din urmã.
„Trebuia sã punctez momentul si atunci, ce ti-e mai usor sã faci? Încerci cã pui pe pereti imagini care te reprezintã. Sunt imagini din ultimii ani, din drumetii si nici nu mai stiu  cum a trecut timpul. Ce i-as  sfãtui pe cei ce vin din urmã?  Sã priveascã foarte mult si sã pozeze foarte putin”, a spus Sorin Oprea, artistul care a colaborat, încã de la început, cu mai toate ziarele ce au apãrut în Valea Jiului, ca fotoreporter. Lucrãrile sale, expuse acum în sala Casei de Culturã a Studentilor din Petrosani, cuprind peisaje din Parâng, de undeva de sus din muntii pe care i-a bãtut la pas, instantanee interesante si are câteva fotografii care ne-au arãtat  tuturor cã, dacã ajungem la  vârsta lui, ca el am vrea sã rãmânem: neschimbati!
Diana Mitrache