Cu glugile pe cap, mai deloc vorbãreti si chiar supãrati. Asa au iesit din sala de examen cei care au sustinut examenul la proba obligatorie, matematica, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani.  Printre ei s-au numãrat si absolventii Colegiului Economic Hermes, iar cei mai multi au refuzat sã ne vorbeascã, supãrati cã s-au descurcat greu. „Nu comentez. E greu”, au spus cam toti.
Accesul în sala de examen s-a fãcut pânã la 8,30, iar la 9,00 a început proba. Fie cã au sustinut examenul la matematicã, fie laistorie, candidatii s-au arãtat surprinsi de subiecte. Si asta, chiar dacã au recunoscut cã s-au pregãtit si suplimentar.
„Unele dintre subiecte au fost grele. Am terminat la Colegiul Hermes. Mã astept la maxim 7. Au fost unele subpuncte pe care nu le-am stiut. As vrea sã studiez în Anglia, dar rãmâne de vãzut ce notã o sã iau”, ne-a spus o absolventã de la Colegiul Economic Hermes.
„La subiectul 1 nu am prea stiut. Restul mi s-au pãrut mai usoare. Sper sã iau bacalaureatul. Dacã iau, o sã dau aici la Universitatea din Petrosani”, ne-a explicat un alt absolvent, deloc multumit de ceea ce a scris.
„A fost un pic greu. Subiectele cam grele, fatã de ce ne-am asteptat noi. Am fãcut si pregãtire la scoalã, dar a fost greu”, a spus o altã absolventã si doar una a zis cã nu e asa greu, dar tot nu ia notã mare.
„A fost accesibil pentru mine. Am stiut sã fac primul subiect, dar al treilea a fost cam greu. Nu stiu ce notã iau, dar nu prea mare”, a conchis aceasta. Si dacã la matematicã a fost greu, cei care au dat la istorie, de la profilul umanist, au avut de scris un text despre constituirea României Mari în baza cãruia au trebuit sã rezolve mai multe cerinte. La Subiectul al II-lea, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte cu privire la domnia lui Stefan cel Mare. La Subiectul al III-lea candidatii au avut de scris  un eseu despre regimul totalitarist din perioada postbelicã. De asemenea, elevii au avut de rezolvat cerinte legate de perioada pasoptistã si Tratatul de la Paris.
Diana Mitrache