Orasul secret de sub Sarmizegetusa Regia reaprinde imaginatia pasionatilor de dacologie, iar scanarile realizate recent de catre BBC si Discovery alimenteaza informatiile mai vechi, care oricum au starnit multe polemici pe aceasta tema. Cunoscatorii spun, insa, ca toate acestea sunt doar legende, fantasmagorii.

Cetatea dacica de la Sarmizegetusa Regia ar sta pe un oras secret, de marimea Bucurestiului, inca nescos la luimina. Sunt informatii mai vechi, care au circulat mai ales pe blogurile pasionatilor de arheologie si care au fost din nou aduse la lumina de scanarile facute recent de catre cei de la BBC si Discovery. Surse neoficiale arata ca primele scanari in zona cetatilor dacice au fost facute pe la inceputul anilor ’90 de rusi, care au folosit un satelit pentru a scana subsolul din zona Gradistei.

Oficial nu exista nicio informatie despre acele cercetari, insa s-a vorbit despre faptul ca rusii ar fi descoperit situri antice si preistorice necunoscute inca in zona. In urma prelevarii acestor date, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si Ministerul Culturii au decis, la acea vreme sa efectueze noi cercetari in zona, iar concluzia a fost ca fortificatiile din zona Gradiste nu erau doar cetati dispuse pe culmile muntilor din jur, ci un imens ansamblu de 200 kilometri patrati, foarte compact, care cuprindea o asezare militara, una civila montana, cu mai multe nuclee.
Se spune ca muntii fusesera taiati si terasati, apoi amenajati in incredibilul ansamblu. In plus, la o adancime de peste 8 metri s-ar afla o asezare subterana.

Practic, unele cercetari secrete, derulate de un grup de oameni de stiinta romani pana in 1999, au evidentiat faptul ca sub Sarmizegetusa si sub celelalte cetati dacice pe care le cunoastem acum exista acel ansamblu arhitectonic militaro-civil, bogat in aur si cu multe elemente anterioare civilizatiei dacilor. Informatiile au fost alimentate si de generalul de divize in retragere Vasile Dragomir, care a facut parte din echipa de cercetatori. In 2001, acesta a declarat pentru presa centrala ca in zona Vartoape, pe o suprafata de 4 km patrati, au fost descoperite 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum si incinte paralelipipedice, modificate de mana omului, care comunicau intre ele, dar si cu platoul de deasupra prin drumuri antice.

De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri spre muntii din apropiere, unele prabusite partial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane. „Vreau sa subliniez ca in urma masuratorilor noastre a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mai mare decat cele de la Sarmizegetusa”, declara la vremea respectiva generalul Vasile Dragomir, declaratie preluata urgent pe toate blogurile interesate de aceasta tema.

Centrul complexului ar fi chiar orasul subteran si suprateran de la Vartoape, de dimensiuni mult mai mari decat cel de la Sarmizegetusa Regia. De aceste tuneluri secrete nu ar fi straini nici localnicii, iar legendele sunt multe. Astfel, in zona se povesteste ca, in urma cu ceva timp, s-a prabusit un perete de munte, descoperind o parte de tunel, de putea omul sa mearga in picioare prin el, intarita cu barne putrezite din lemn. Nimeni nu a avut, insa, curajul sa intre in tunel pentru a vedea unde merge.

Legende fara o baza reala

Toate aceste zvonuri s-au reaprins dupa ce in zona si-au facut aparitia echipele de la BBC si Discovery, care au scanat imprejurimile incintei sacre din capitala dacica, folosindu-se de sateliti si o tehnologie numita LIDAR. Rezultatele cercetarilor vor fi anuntate abia dupa difuzarea documentarului realizat aici, in 29 septembrie, iar arheologii romani vor primi o copie a hartii obtinute astfel. Filmarile pentru coproductia BBC – Discovery Channel s-au derulat si la Sarmizegetusa Regia, dupa ce producatorii ar fi primit unele indicii extrem de interesante printr-o scanare din satelit. Jurnalistul Vladimir Brilinski, unul dintre aparatorii cetatilor dacice din Muntii Orastiei, membru al Asociatiei Terra Dacica Aeterna, spune ca totul este doar o legenda, neconfirmata de cercetarile arheologice.

„Din punctul meu de vedere, este doar o fantasmagorie, care nu are nicio legatura cu realitatea. Din toate cercetarile arheologice care au avut loc in zona, nu s-a evidentiat acest lucru, iar personal eu nu cred in acest oras secret. Sapaturile arheologice au evidentiat foarte clar stratul steril, la 3 metri si ceva in interior. Cred ca este imaginatia unor minti infierbantate”, a declarat Brilinski. Acesta spune ca, intr-adevar, rusii au efectuat la inceputul anilor ’90, scanari ale perimetrelor, dar cautau filonul de uraniu, fiind cunoscut faptul ca din Muntii Orastiei existau astfel de exploatari miniere. Cat priveste documentarul realizat de BBC si Discovery, in data de 29 septembrie acesta va fi difuzat, iar atunci expira si prevederile contractului incheiat de realizatorii acestuia cu Universitatea din Cluj, care a asistat echipele de televiziune.

Carmen Cosman