Mai multi paznici de la unitãtile miniere ale Vãii Jiului s-au adunat în curtea Complexului Energetic Hunedoara, luni, la prânz, si au cerut sã le fie plãtite salariile.
Peste 50 de oameni au venit sã cearã sã vorbeascã cu directorul general al CEH, dar si ca sã îsi spunã pãsul. Asta, pentru cã, nu doar cã  au lucrat fãrã bani în ultimele luni, ci chiar au rãmas fãrã contractele de muncã, ce le-au fost încheiate cu data de19 iunie.
„Suntem fosti angajati, cã ni s-au încheiat contractele de muncã cu data de 19 iunie. Dacã mai luãm banii, nu se stie niciodatã. Ne-au zis cã ne bagã în audientã marti dimineatã.  Nu mai este pazã la nicio minã”, a spus unul dintre protestatarii din curtea CEH.
„Sunt fost sef de turã la Preparatia Coroiesti. Am fost umiliti. Nu ne-am luat banii de 4 luni de zile. Concedii, nici vorbã. Avem oameni, care nu au altã sursã de existentã, decât de aici. Nu suntem bãgati în seamã, aici nu ne bagã nimeni în seamã si am stat o orã ca sã înscriem pe doi dintre noi sã intre mâine (n.r. marti), în audientã la el. Angajatorul nostru spune cã nu are bani si ne invitã sã lucrãm fãrã bani, cã CEH nu plãteste. Dacã mã întrebati pe mine, eu am contractul semnat cu Bucurestiul, nu cu CEH. Dar mi se pare cinstit sã ne plãteascã. Îi dãm în judecatã, cã nu mai putem. Stãm ca fraierii. Sunt dintre noi oameni care nu au ce pune pe masã”, spune disperat un alt paznic.
„Din luna februarie ni s-a dat ultima datã 500 de lei. Oamenii au facturi, au familii. De la Bucuresti ni s-a spus cã CEH nu a virat banii. Nu mai putem face muncã în folosul comunitãtii. Concediu nu am avut, zile libere nici atât. Din data de 19 sunt fãrã contract”, spune un altul.
„Am lucrat 8 luni la Livezeni. Apoi am ajuns la Lonea si mi s-a expirat contractul. Suntem mereu amenintati cu bãtaia de rromii care furã. Ca drept rãsplatã, de 4 luni jumate, noi nu ne-am ridicat salariile. Dãm bani pe navetã si nu ne deconteazã nici transportul”, a conchis un altul.
Oamenii spun cã acum vor lãsa minele fãrã pazã si cã nu mai pot continua asa. Doi dintre ei se vor întâlni marti cu directorul general Samuel Dioane de la Complexul Energetic Hunedoara si vor afla dacã au sanse sã primeascã banii pe serviciile prestate de ei. În plus, ei nu stiu nici dacã dosarul le va mai fi admis pentru un nou contract, deoarece angajatorul, o firmã din Bucuresti, a declarat cã i s-a reprosat cã nu are dosarul complet.
Diana Mitrache