Rezultatele economice dar si in domeniul cercetarii fac din Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani sa fie cel mai bun institut din subordinea Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri.

In fiecare an bilantul economic arata ca institutul de cercetare merge pe plus, iar contractele pe care INSEMEX le are atat in tara cat si strainatate prognozeaza o depasire a cifrei de afaceri pe 2012 pe care o are stabilita centrul stiintific din Valea Jiului.

„In anul 2012, INSEMEX Petrosani are o cifra de afaceri prognozata mai mare decat in 2011. De altfel, de la an la an, aceasta cifra a fost mai mare decat in anul precedent si fost realizata in fiecare an. De asemenea, in acest moment valoarea contractelor pentru 2012 reprezinta 85 la suta din cifra de afaceri prognozata, ceea ce inseamna ca si in acest an va fi depasita”, a declarat, Constantin Lupu, directorul general al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare  pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani.

 Recunoscut si plan international

Pentru anul 2012 institutul din Valea Jiului are in desfasurare proiecte de cercetare prin programul nucleu al Autoritatii Nationale de Cercetare ªtiintifica, finantate de autoritatea mentionata, iar ca valoare acestea reprezinta intre 22 si 25 la suta din cifra de afaceri a INSEMEX Petrosani.

„Pot afirma ca INSEMEX reprezinta la nivel national cat si international o institutie pe domeniul specific recunoscuta. Daca vorbim de institutele de cercetare de sub autoritatea MECMA, personal sunt mandru ca acest institut este atat din punct de vedere al capacitatii profesionale cat si economic cel mai bun din cadrul ministerului. Faptul ca acest institut se afla in Petrosani ma bucura nespus de mult, iar rezultatele se si vad din exterior”, a mai declarat directorul general al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare  pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva.

 Prinsi intr-un proiect european

Alaturi de alte patru state europene cu traditie in minerit, singurul institut de profil din tara noastra deruleaza un proiect european finantat de Comisia europeana in privinta ventilatiei miniere. INSEMEX are alocata suma de 200 de mii de euro pentru cercetare in acest proiect ce are o durata de trei ani. „Este foarte important ca INSEMEX este in parteneriat cu alte patru stare europene respectiv Spania, Germania, Anglia si Polonia, intr-un proiect european privind ventilatia miniera. Este un lucru deosebit pentru noi ca am fost agreati de Comisia Europeana in acest proiect, prin programul de cercetare dedicat pentru carbune si otel”, precizeaza directorul Lupu.

Pe de alta parte, INSEMEX Petrosani prin cercetatorii sai detine si numeroase medalii de aur si argint in domeniul inventicii, titluri obtinute la saloane de profil atat din tara cat si strainatate. Cele mai multe inventii sunt destinate sa salveze vietile celor care muncesc in medii periculoase.

 Maximilian Ganju