De miercuri a intrat în vigoare legea potrivit cãreia beneficiarii ajutoarelor sociale nu vor mai primi banii, dacã refuzã un loc de muncã. Asa si?  Cei de la agentia localã de ocupare si formare profesionalã spun cã si pânã acum ar fi trebuit sã pãteascã asta, cam la al treilea refuz, însã, s-au descurcat de minune si putini au rãmas fãrã banii pentru nemuncã.
„Majoritatea, în momentul în care le oferim locuri de muncã, vin cu fel si fel de pretexte cã nu pot sã se angajeze. Noi nu tinem cont de motive, dacã nu sunt reale si nu pot dovedi, dar, chiar si dacã avem locuri de muncã, majoritatea se întorc cu dispozitiile de repartizare pe care angajatorul mentioneazã cã nu corespunde postului pentru care a fost repartizat”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Adevãrul este pe undeva la mijloc, pentru cã acesti oameni nu prea au muncit în viata lor. Asteaptã venitul minim garantat si se descurcã cum pot. Nu au calificãri si nici nu sunt obisnuiti cu munca, ori cu un program si mai si cad la învoialã cu angajatorul. „Foarte putini reusim sã îi scoatem din platã, pe motiv de refuz. Asta, având în vedere si contributia angajatorului, care, pe de o parte, se convinge cã nu are cu cine lucra, iar pe de altã parte, ne spune cã nu poate lucra cu persoana pe care i-o repartizãm”, a mai precizat sefa ALOFM Petrosani.
O persoanã singurã primeste de la stat, fãrã sã facã nimic, 142 de lei si, dacã mai are si un copil, mai ia 107 lei. Sunt bani care vin pe nimic, iar multi refuzã sã munceascã si în folosul comunitãtii.
Ei sunt, practic obligati ca sã presteze munci în folosul comunitãtii, dar, numai la Petrosani, sunt 6 care au suspendatã platã cã au refuzat sã facã ceva pentru acesti bani. Si asta, în conditiile în care în total, peste 400 de oameni beneficiazã de bani, fãrã sã facã nimic.
„În acest moment avem 199 de dosare în platã la Directia de Asistentã Socialã. În total sunt 434 de persoane, dintre care 131  de persoane sunt efectiv apte de  muncã. Deci vorbim despre cei care se  prezintã, sau ar trebui sã se prezinte, la Directia de  Administrare a Domeniului Public si Privat si pânã acum au fost suspendate 6 dosare pe motiv cã nu si-au efectuat orele de muncã”, a precizat Adrian Negoe, juristul Primãriei din Petrosani. Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care introduce noi conditii pentru obtinerea venitului minim garantat. Astfel, potrivit modificãrilor fãcute, cine refuzã un loc de muncã, nu va mai primi acest sprijin de la stat.
Mai mult, ajutorul va putea fi redobândit doar dupã un an de la încetarea dreptului. Cine lipseste de la aceste activitãti, ar urma sã plãteascã o amendã între 1.000 si 5.000 de lei. Proiectul de lege, depus de deputatul PNL Florin Roman în 2017, a fost adoptat cu cu 274 de voturi ”pentru”, 4 ”împotrivã” si 2 abtineri, Camera Deputatilor fiind decizionalã în acest caz, dar pare irelevant în practicã, pentru cã acesti oameni stiu sã se descurce exemplar.
Diana Mitrache