Mai multe clãdiri din municipiul Petrosani sunt într-o stare avansatã de degradare. Structura acestora este slãbitã, în unele cazuri fiind necesarã demolarea lor. Autoritãtile locale încearcã sã preia o parte din aceste clãdiri, care apartin unor institutii de stat sau private.
Clãdire a Ministerului de Interne
Clãdirea care apartine Ministerului de Interne este pe punctul de a se prãbusi. De mai bine de 4 ani, municipalitatea de la Petrosani face demersurile necesare pentru a intra în administrarea clãdirii. Imobilul se aflã în imediata vecinãtate a Clubului Copiilor si se aflã într-o avansatã stare de degradare. În urmã cu vreo doi ani, autoritãtile locale au împrejmuit clãdirea cu bandã care îi avertizeazã pe trecãtori asupra pericolului la care se supun. Acum, edilii au reluat discutiile cu cei de la minister.
“Am discutat cu cei de la Politie, noi promovãm o nouã hotãrâre de consiliu de preluare a acestui imobil luna aceasta, apoi o vom înainta cãtre Minister. Semnalele sunt pozitive si va trece în patrimoniul nostru clãdirea”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Schelet abandonat
O altã clãdire abandonatã este cea care apartine ENEL-ului. Aceasta se aflã în cartierul Aeroport, iar asa-zisa clãdire a devenit loc de joacã, PERICULOS, pentru copii. Constructia respectivã ar fi trebuit sã deserveascã angajatii fostului RENEL. De nenumãrate ori, autoritãtile locale au cerut demolarea clãdirii. Proprietarii acesteia au fãcut, însã, ofertã de vânzare Primãriei. Primãria Petrosani a încercat si printr-o actiune în instantã sã obtinã demolarea constructiei, însã n-a avut câstig de cauzã, magistratii considerând cã dreptul de proprietate este mai presus decât orice. 
“Scheletul de bloc din Aeroport este al ENEL-ului. Acum câtiva ani ne-au fãcut o ofertã de pret care ni s-a pãrut mare. Probabil cã vom relua discutiile cu ei”,  a mai spus susra citatã.
Fosta garnizoanã transformatã în bloc de locuinte
Si în cartierul Colonie existã o clãdire în paraginã. Locatia unde a functionat  garnizoana de vânãtori de munte se aflã în cartierul Colonie, în apropiere de malul Jiului. Edilii intentioneazã sã obtinã fonduri pentru transformarea clãdirii în bloc de locuinte sociale.
“Cu blocul de la garnizoanã suntem cu studiul de prefezabilitate depus la Ministerul Dezvoltãrii pentru locuinte sociale”,  a mai precizat primarul municipiului Petrosani. O altã clãdire abandonatã este cea a Ministerului Educatiei. În plin centrul localitãtii a început, în anul 1990, constructia unei case de culturã a studentilor. Lucrãrile nu au mai fost finalizate, iar constructia a început sã se degradeze.
Monika BACIU