L a nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara vor functiona 55 posturi de politie comunale si 8 sectii de politie.   Astfel, in mediul rural isi vor desfasura activitatea 180 de politisti, dintre care peste 140 la posturile de politie.

Numarul politistilor la postul de politie a fost stabilit in functie de situatia operativa existenta in fiecare comuna (3-6 politisti/post de politie). Infiintarea politiei rurale vine dupa ce in anul 2011, la nivel national, a fost pusa in aplicare conceptia de reorganizare a politiei din mediul rural.

Astfel, din 1 octombrie 2011au inceput sa functioneze sectiile de politie, la posturile de politie comunale ramanand sa isi desfasoare activitatea un sigur politist.

Prin aceasta conceptie  s-a urmarit eficientizarea serviciului politienesc in mediul rural, insa, in urma analizei efectuate dupa 10 luni de functionare, s-a constatat faptul ca, la nivel de tara, a crescut numarul infractiunilor sesizate, timpul de reactie al patrulelor la sesizarile cetatenilor din mediul rural si cheltuielile bugetare.

Potrivit reprezentantilor IPJ Hunedoara principalele avantaje urmarite prin ajustarea conceptului initial si infiintarea posturilor de politie comunala sunt: cresterea sentimentului de siguranta al cetateanului din mediul rural, eficientizarea activitatii, prezentei in teren a politistilor, cresterea gradului de cunoastere a populatiei si a gradului de relationare cu comunitatea, reducerea timpului de interventie la evenimentele sesizate, reducerea cheltuielilor de personal; si nu in ultimul rand solutionarea cu operativitate a dosarelor penale.

 Marius MITRACHE