Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare din judet au aplicat sanctiuni de peste 20.000 de lei în domeniul alimentar. Au fost identificate mai multe nereguli.
“În urma controalelor efectuate în domeniul sigurantei alimentelor au fost aplicate 3  sanctiuni contraventionale în valoare de 20800 lei si 9 avertismente. Principalele neconformitãti pentru care s-au dispus sanctiunile contraventionale si avertismentele au fost urmãtoarele: etichetare defectuoasã sau lipsa acesteia, depozitare necorespunzãtoare a produselor alimentare, manipularea necorespunzãtoare a produselor alimentare, neîntretinerea corespunzãtoare a spatiilor si ustensilelor din dotare, echipament de protectie necorespunzãtor”, informeazã DSV Hunedoara.  Au fost aplicate sanctiuni si în domeniul sãnãtãtii si bunãstãrii animalelor. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 11 avertismente si  douã sanctiuni contraventionale în valoare de 2400 lei.
“Principalele neconformitãti pentru care s-au dispus avertismentele si sanctiunile au fost urmãtoarele: comercializarea animalelor neînsotite de documente sanitare veterinare, inclusiv cele aduse pentru  comercializare în târgurile de animale vii, nu a fost notificat medicul veterinar privitor la   animalele nou introduse în exploatatie, transportul  animalelor cu mijloace de  transport neautorizate sanitar veterinar si fãrã respectarea conditiilor de bunãstare,  încercarea comercializãrii  animalelor în târgurile de animale vii fãrã ca proprietarii sã detinã pentru animale  documente sanitare veterinare”, mai aratã DSV Hunedoara.
De asemenea în aceastã perioadã sunt în desfãsurare actiunile sanitare veterinare  privitoare la supravegherea  efectivelor de animale în  conformitate cu programele de supraveghere stabilite prin Hotãrâre de Guvern în vederea testãrii pentru Bruceloza Bovinã si Leucoza Enzooticã Bovina.  Se efectueazã actiuni de  verificare în exploatatiile de porcine, actiuni care privesc identificarea si înregistrarea porcinelor în conformitate cu legislatia în vigoare, depistarea cazurilor de îmbolnãvire sau mortalitate la porcine, cazuri  în care sunt recoltate probe în vederea testãrii pentru pesta Porcinã Clasicã si / sau Pesta Porcinã Africanã.
Monika BACIU