Peste 50 de factori postali se întrec la Petrosani, pentru prima datã de când existã acest mars al postasilor. A fost alegerea celor ce conduc filiala judeteanã, iar postasii sunt încântati de competitie.
Cât despre meseria pe care o practicã, oamenii care mereu au adus vestile acasã, pânã la inventarea on-line-ului, spun acum cã ei au rãmas aceiasi, doar vremurile s-au schimbat.
„Este foarte greu si dificil, mai ales fiindcã lucrãm cu oamenii si unii sunt mai pretentiosi si nu stii cum sã îi împaci, ca sã fie bine si pentru ei si pentru noi. Sigur cã particip la mars, dar la aceastã editie, nu mai sper la vreun loc, cã am fost când eram mai tânãrã pe primul loc. Acum au trecut anii si astept generatia din urmã sã vinã si sã ia premii.
E destul de greu, cã ai nevoie de conditie fizicã”, ne explicã Magdalena Kalman , factor postal la Petrosani, care ne-a spus cã merge zilnic cu o geantã plinã de scrisori cam 13 km, dar îl place si nu ar face altceva, iar acest concurs în mars îi dã locul sãu în ierarhia judeteanã.
Fiecare dintre acesti oameni pe care îi vedem cã pun ceva în cutiile postale, muncesc în ploaie, soare, vânt, ori ninsoare si parcurg zeci de kilometri pe jos, ori cu ajutorul mijloacelor de transport, cu o geantã foarte grea în spate.
S-au obisnuit, iar întrecerea de sâmbãtã este prima care îi implicã pe cei de aici, exact la ei acasã.   Este o editie inauguralã la Petrosani, pentru cã, din câte stiu, este prima datã când se organizeazã în Valea Jiului, desi suntem la a 39-a editie a acestui concurs sportiv, care se cheamã Marsul Factorilor Postali.  Este un concurs care vine din vechime si se adreseazã tuturor factorilor postali care sunt cei care intrã în casele si sufletele oamenilor cu vesti, scrisori, ziare si informãri”, a spus Romi Cãrmãzan, director Posta Românã Hunedoara, carea spus cã este momentul sã organizeze aici aceastã editie.
Competitia are loc pe stadionul Stiinta al Universitãtii din Petrosani, de la ora 11,00.  „Asteptãm sã participe cam 50 de postasi. Noi  suntem foarte multi în judetul Hunedoara, dar, dat fiind faptul cã media de vârstã este din ce  în ce mai înaintatã, avem, din pãcate, tot mai putini candidati, care pot sã facã fatã cerintelor”, a conchis directorul postei hunedorene.
La acest concurs, postasii trebuie sã mãrsãluiascã  pe o distantã de 3.000 de metri femeile si 5.000 m, bãrbatii. Locul I, II si III se  premiazã în bani, iar primii de la fiecare  categorie merg la întrecerea nationalã, care, în acest an se tine la Alba Iulia, în anul centenarului.
Diana Mitrache