Cu binecuvântarea Preasfintitului Pãrinte Gurie, Episcopul Devei si al Hunedoarei, în perioada 25 – 29 iunie 2018 se va desfãsura seria de manifestãri cultural – religioase numitã „Zilele credintei si culturii la Deva – editia a V-a, cu ocazia prãznuirii  Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii spirituali ai orasului Deva, manifestãri organizate de Episcopia Devei si Hunedoarei.

Evenimentele se vor derula astfel:
Luni, 25 iunie 2018, începând cu ora 18:00, la  Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva va avea loc vernisajul de tablouri Sfântul Ierarh Andrei Saguna – Mitropolitul Transilvaniei.
Marti, 26 iunie 2018, începând cu ora 18:00, în Sala Semineului de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, va avea loc dezbaterea cu tema Identitatea – între traditie si modernitate, pr. Radu Trifon în dialog cu jurnalista Sanda Nicola, autoarea volumului Carte de identitate. Evenimentul va fi punctat si de câteva piese muzicale contemporane sustinute de tinerii Ana Anutoiu si Ioan Trifon.
Miercuri, 27 iunie 2018, începând cu ora 19:00, la sala Teatrului de Artã din Deva va avea loc spectacolul de teatru cu piesa “Ziditori ai Marii Uniri”, sustinut de compania de teatru CIVIC ART CVM din Bucuresti, în regia domnului Marian Ciripan.
Joi, 28 iunie 2018, începând cu ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural Drãgan Muntean din Deva va avea loc concertul extraordinar de cântece patriotice si de cãtãnie din zona Ardealului intitulat UN SECOL DE DOR, dedicat Marii Uniri. Concertul va fi sustinut de Maestrul Grigore Lese si invitatii sãi.
Vineri, 29 iunie 2018, în ziua de prãznuire a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, începând cu ora 9:00,  la Catedrala Episcopalã din Deva, se va sãvârsi Sfânta Liturghie Arhiereascã cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.  De asemenea, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural Drãgan Muntean va avea loc o conferintã extraordinarã  dedicatã Marii Uniri. Conferinta  va fi sustinutã de cãtre domnul  academician Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Române.  La toate aceste eveninemnte cultural – religioase intrarea  va fi liberã