Copiii vor pleca în vacante, vor vizita chiar Bruxellesul si vor fi educati. Zilnic, vor primi o masã caldã, iar lectiile nu vor mai fi o problemã.  Pãrintii lor vor fi învãtati sã urmeze cursuri de calificare si apoi vor fi angajati, iar elevii de liceu vor fi calificati la firme ce îi vor angaja mai apoi. Totul va fi posibil la Lupeni, acolo unde a început deja implementarea proiectului ce poartã titlul Bahtalo. Efectele se vor vedea în timp, dar pânã atunci, mai multe generatii vro avea parte de astfel de servicii în favoarea lor.
„Acest proiect poate schimba vietile oamenilor si nu sunt cuvinte exagerate. Dacã s-ar tine toti de pasii din proiect, familii întregi s-ar schimba. O sã reusim sã schimbãm mentalitãtile oamenilor. Încercãm sã ducem copiii la grãdinitã, sã primeascã bani, o masã caldã zilnic. Pe timpul vacantei, vor face excursii. Avem o echipã de 35 de persoane care se ocupã de ei. Vor vedea inclusiv piese de teatru, vom avea deplasãri la Bruxelles, cu un grup de copii si zeci de tabere, asa încât sã ajungã la mare si la munte. Avem cursuri de perfectionare si sunt multi adul’i care vor sã se facã dulgheri, tâmplari si multe altele”, a explicat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Mai mult, pentru ca toti copiii ce provin din familii sãrace sã fie cuprinsi în acest proiect si atrasi spre el, primãria Lupeni a organizat deja licitatia pentru hrana lor caldã, acesta fiind un punct important al proiectului. „Chiar acum suntem în licitatii pentru masã, fiind categorii de la copii mai mici, pânã la liceu si trebuia sã gãsim pe calorii, cum sã le acordãm masa. Caietul de sarcini s-a finalizat, este în derulare si, în scurt timp, se vor da sute de mese calde, zilnic”, a adãugat Lucian Resmeritã.
Nu mai putin de 7 milioane de euro vor fi investiti la Lupeni, iar primarul Lucian Resmeritã spune cã, pe de o parte, tinerii vor fi adusi la scoalã, copiii mici, în grãdinite, unde vor primi mâncare si rechizite, mai multe familii vor fi consiliate, iar mediul de afaceri sprijinit si reîmprospãtat, comunitatea va primi asistentã medicalã, iar spitalul va fi reabilitat. Nu doar populatia rromã, ori cei din familiile defavorizate vor avea de câstigat, ci chiar întreaga comunitate din Lupeni. Proiectul vizeazã chiar reabilitarea unor blocuri si a spitalului, ori înfrumusetarea zonelor pietonale.
Diana Mitrache