Patru hunedoreni, care anul acesta au împlinit vârsta de 100 de ani, au fost premiate de prefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely. Actiunea face parte din cadrul campaniei “O viatã cât un centenar”. Ajunsi la venerabila vârstã de 100 de ani, povestile hunedorenilor par a fi desprinse din cãrti.
„Cei patru hunedoreni au primit din partea ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, un mesaj de felicitare însotit de un tricolor si de o insignã cu inscriptia România 100. Prefectul judetului si reprezentantii structurilor MAI din judet le-au dãruit sãrbãtoritilor mici cadouri simbolice pentru a marca un veac de istorie trãitã”, a informat Prefectura Hunedoara.
Saveta Nistorescu i-a întâmpinat pe oaspeti în port traditional. Doamna ajunsã la venerabila vârstã de 100 de ani este cunoscutã pentru modul în care lucra covoarele la rãzboiul de tesut.
“A fost cel de-al 11 lea copil al unei familii din Muntii Orãstiei. A lucrat toatã viata din greu, la câmp si acasã. Era vestitã pentru hãrnicia si covoarele lucrate la rãzboiul de tesut”, aratã Prefectura Hunedoara.
Petru Nistorescu este cumnatul Savetei Nistorescu. Anii de rãzboi i-au marcat tineretea.
„Petru Nistorescu are o poveste fabuloasã. A trãit si a vãzut toate marile schimbãri ale tãrii, dar nimic nu se comparã cu anii de rãzboi. A fost încorporat în noiembrie 1939 si a fost lãsat la vatrã în august 1945. Le-a povestit celor prezenti despre cei sase ani grei în care putea muri în orice clipã. Si totusi a scãpat cu viatã, desi prea putini pot sã-si închipuie cum a fost viata de soldat în al doilea rãzboi mondial”, mai aratã Prefectura Hunedoara.
Urmãtoarea oprire a fost în comunã Beriu, la Dumitru Rivis din satul Cãstãu, care a marcat deja cei 100 de ani de viatã. În ciuda fragilitãtii stãrii sale de sãnãtate, domnul Dumitru si cei dragi lui au primit cu bucurie darurile din partea Ministerului Afacerilor Interne. Ultima vizitã a mesagerilor campaniei a fost la casa lui Andreiu Rus din municipiul Orãstie care în luna aprilie a acestui an a sãrbãtorit 100 de primãveri.
Alãturi de prefectul judetului Hunedoara, s-au aflat si reprezentanti ai structurilor judetului Hunedoara ale MAI: Inspectoratul de Jandarmi „Decebal”, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Iancu de Hunedoara” si Inspectoratul de Politie. Campania „O viatã cât un centenar” se va încheia în judetul Hunedoara cu vizita la celelalte douã persoane care urmeazã sã marcheze un veac de viatã.
Monika BACIU