Un proiect prin care se doreste eficientizarea iluminatului public din Vulcan a fost initiat de autoritãtile locale. Consiliul Local al municipiului Vulcan a aprobat nota conceptualã aferentã investitiei “Iluminat Eficient în Municipiul Vulcan”.
“Sistemul de iluminat public reprezintã ansamblul format din puncte de aprindere, cutii de distributie, cutii de trecere, linii electrice de joasã tensiune subterane sau aeriene, fundatii, stâlpi, instalatii de legare la pãmânt, console, corpuri de iluminat, accesorii, conductoare, izolatoare, cleme,  armaturi, echipamente de comandã, automatizare si mãsurare utilizate pentru iluminatul public. Reteaua de iluminat public din Municipiul Vulcan apartine Primãriei Municipiului Vulcan. Corpurile de iluminat sunt 30% pe LED si 70% surse de iluminat fluorescente. Puterea instalatã variazã între 30W si 150W”, asa se prezintã situatia actualã a iluminatului public, potrivit edililor  vulcãneni.
Iluminatul public – reteaua de iluminat public functioneazã în baza contractului încheiat intre Primãria Municipiului Vulcan si ENEL Energie România. La retea sunt conectati 10528 abonati casnici, 638 de mici consumatori si 13 mari consumatori. Pentru zona Vulcan, pentru perioada urmãtoare este prevãzutã modernizarea retelelor pe strãzile T.Lucaciu, Colonie Vulcan, Al. Trandafirilor, Zãvoi, Valea Ungurului, Coroesti, Crividia, Minei, Merisor, Izvor, Buciumani, Dealu Babii, Abator, Jiul Paroseni, Valea Lupului,  Valea Lupseasca,  modernizarea retelelor din zonã comercialã piata Vulcan, dar si securizarea de bransamente în mai multe zone ale  municipiului.
“Majoritatea surselor folosite actual pentru iluminatul public sunt uzate moral (surse cu vapori de mercur), au o duratã de viatã scurtã, un consum de energie electricã ridicat si nu îndeplinesc conditiile prevãzute prin  standardele în vigoare. Reproiectarea  sistemelor de iluminat conduce la reducerea consumului de energie electricã, sporind astfel confortul vizual si în acelasi timp se estimeazã o crestere a eficientei energetice cu 30% – 70%”, mai aratã edilii vulcãneni.  De asemenea se urmãreste ca în  urmãtoarea perioadã sã se realizeze: continuarea înlocuirii sistemului  clasic de alimentare cu energie electricã a iluminatului public, cu panouri fotovoltaice, pornind de la investitiile deja realizate în acest sens pe bulevardul Mihai Viteazu si campanii de informarea a cetãtenilor cu privire la necesitatea înlocuirii lãmpilor incandescente cu lãmpi eficiente energetic.
Monika BACIU