De o frumusete salbatica si neatinsa de gloata, dupa cum spun localnicii, zona montana Cheile Butii din judetul Hunedoara este cel mai bun loc pentru o familie de a scapa de aglomeratia marilor asezari urbane, de aerul poluat si de zarva strazii.

Cheile Butii, poarta de intrare in Muntii Retezat, este un loc putin cunoscut de turistii autohtoni, dar foarte apreciat de cei din tarile vestice, in special de cehi, nemti, olandezi sau unguri.

Salbaticia zonei atrage doar turistii experimentati si pe iubitorii sporturilor extreme. Poate de aceea, la fiecare sfarsit de saptamana, la Chei nu intalnesti mai mult de 100 de turisti.

Cheile sunt situate pe flancul sudic al Muntilor Retezat, la iesirea din localitatea hunedoreana Uricani din Valea Jiului, fiind sapate in calcare ce vin din jurasic. Zona inca poate fi considerata virgina, deoarece nu a fost exploatata din punct de vedere turistic de autoritati. Acesta este si motivul pentru care este cautata an de an de catre turistii din vestul Europei.

Cheile reprezinta o succesiune de meandre incatusate, iar versantii sunt foarte abrupti, cu inclinari ce depasesc 60 de grade, numai bune pentru alpinism. Totodata, Cheile Butii ofera o retea larga de pesteri si izvoare, cascade si baraje naturale, care pot fi explorate de toata lumea sub indrumarea unor speologi din cadrul Fundatiei Salvamont Lupeni.

Accesul in zona se face pe Drumul National 66A ce pleaca din Petrosani pana la Campul lui Neag, iar de aici, de-a lungul unui drum pietruit ce dateaza inca de pe vremea romanilor patrundem in Cheile Butii spre amonte. Cei care doresc sa zaboveasca in aceasta zona ce strajuieste Parcul National Retezat au mai multe alternative pentru adapost. In zona Campul lui Neag, la distanta mica de Chei, au aparut, in acest an, mai multe pensiuni care ofera conditii foarte bune de cazare. Totodata putini sunt cei care stiu ca la Cheile Butii, presedintele Traian Basescu isi gasea relaxarea inca de pe vremea cand era ministru al Transporturilor.

Maximilian Ganju