Statia de tratare a apei de pe Taia, din Estul Vãii Jiului a fost opritã din cauza poluãrii excesive.  Nu a mai fãcut fatã  masei lemnoase, mâlului si deseurilor ce au fost antrenate de torentii din aceastã zonã, iar în aceste conditii, tratarea apei în Estul Vãii Jiului s-a fãcut doar prin statia de la Jiet, care a  preluat alimentarea estul Vãii Jiului, încã din noaptea de marti spre miercuri.
„În Statia de la Taia, dacã în medie aveam o turbiditate pânã în 10 grade, am ajuns la o turbiditate de 13.000 de grade. Vã dati seama cã de abia am putut determina caracteristica turbiditãtii. Din cauzã cã statia  nu poate functiona decât pânã la 200 de grade turbiditate, am fost obligati sã oprim statia, dar, spre fericire, având în vedere cã a fost reabilitatã statia Jiet, apa de care am avut nevoie pentru alimentarea populatiei din Petrosani si Petrila a fost livratã de la Jiet”, a spus Cristian Ionicã, director tehnic, Apa Serv Valea Jiului.
Ploile torentiale au mãturat efectiv versantii si, pe Taia, în amonte de statia de tratare si ceva mai sus de microhidrocentrala din chei, bustenii au obturat cursul apei, formându-se pur si simplu 3 cãi de scurgere care au colmatat totul în cale. Totusi, populatia  nu a simtit asta.
„Ploaia, practic, a creat încã 3 cursuri de apã care nu existau, dar din cauza ploii si a ghetii s-au format, lucru care ne-a obligat sã oprim statia. Consumatorii nu au simtit. Am avut o restrictie de apã de la ora 23,00 – 5,00 dimineatã, miercuri, pe partea de Petrosani Nord, dar practic a scãzut presiunea. Cei de la etajele superioare nu au avut presiune bunã la robinet.  Eu vã post spune cã stau la etajul IV  si am avut apã”, a adãugat Cristian Ionicã, director tehnic.  Statia de tratare a apei de pe Taia este frecvent opritã când ploile torentiale mãturã versantii de pe care s-au fãcut tãieri masive de pãduri. Acesta efectul simtit în orase, iar populatia este alimentatã din statiile de pe partea de Jiet.
2017 – probleme, dar fãrã întreruperi
În cursul anului trecut, statiile care alimenteazã municipiul Petrosani au fost oprite mai bine de 1400 de ore. În tot acest timp, petrosãnenii au avut apã la robinet, alimentarea cu apã realizându-se din celelalte statii.
“Alimentarea cu apã a municipiului Petrosani se realizeazã din statia de tratare apã Zãnoaga, statia de tratare apã Taia, statia de tratare apã Jiet (partea de nord a municipiului) si statia de tratare apã Valea de Pesti (suplimenteazã cu apã partea de sud a municipiului Petrosani). În cursul anului 2017, dintr-un total de 8.760 ore, statiile ce  asigurã alimentarea cu apã a utilizatorilor din acest oras au fost oprite timp de  1.416 ore”, aratã cei de la ApaServ Valea Jiului. Cele mai mari probleme s-au înregistrat la statia de tratare a apei de la Zãnoaga. 918 ore a fost opritã statia si alte 818 ore s-a lucrat cu reactivi. Problemele au apãrut din cauza vechimii statiilor, însã acestea urmeazã a fi  modernizate pe fonduri europene.
“Statia de tratare apã Zãnoaga a fost opritã un numãr de 918 ore si a lucrat cu reactivi 818 ore. Statia de apã Taia a înregistrat un numãr de 480 ore de nefunctionare si a lucrat cu reactivi 500 de ore. Acest lucru a fost cauzat de uzurã moralã si fizicã a utilajelor si instalatiilor din cadrul statiilor mentionate, pentru îmbunãtãtirea parametrilor, aceste statii urmând sã intre în reabilitare/ retehnologizare în  proiectul finantat pe fonduri europene 2014-2020”,  mai aratã ApaServ.
Abonatii societãtii de apã nu au avut de suferit de pe urma întreruperilor din statii.
“Statia de apã Jiet a înregistrat 18 ore de întrerupere a functionãrii statiei si 657 ore de folosire a reactivilor, acestea fiind cauzate de calitatea apei din sursa de alimentare a statiei. Cu toate acestea, furnizarea apei din cele trei statii de tratare cãtre toti utilizatorii a fost asiguratã la parametri calitativi superiori, cu  mentiunea cã statia de tratare Jiet a putut asigura cantitatea de apã potabilã necesarã orasului Petrila si partii de nord a municipiului Petrosani si în perioada cât statia de tratare apã  Taia a fost opritã”, mai aratã cei de la ApaServ. Urmeazã cã statiile de tratare a apei sã fie  modernizate, cu ajutorul fondurilor europene.
Diana Mitrache
Monika Baciu