O solicitare a cabanierilor din Parâng a provocat discutii în cadrul Consiliului Local Petrosani.  Cabanierii au înaintat o adresã prin care solicitau “trecerea terenurilor din masivul Parâng în domeniul public privat al municipiului Petrosani în vederea posibilitãtii de vânzare ale acestora cãtre proprietarii de pensiuni turistice,  case de vacantã” pentru motivul cã “în municipiul Petrosani existã cadru legal de a cumpãra terenurile concesionate”.
Consilierul local Viorel Pascu a subliniat cã numai 3% din cabanieri sunt în legalitate.
“În privinta Parângului trebuie sã existe un moment zero. Mã bucurã faptul cã în aceastã zonã turisticã existã o Asociatie a proprietarilor. Nu stiu cât poate fi de legalã solicitarea lor, dar ei ar trebui sã intre prima datã în legalitate prin ceea ce fac acolo. Doar 3% din cei care detin cabane în Parâng sunt în legalitate. Dacã cei din Parâng ar fi în Petrosani ar trebui sã plãteascã taxe”, a precizat Viorel Pascu, consilier local. Remarca consilierului a atras si alti colegi în discutie.
„Îl întreb pe dl. Pascu de unde are datele acestea cã doar 3% sunt în legalitate, ce înseamnã cã restul sunt ilegali? Toatã lumea are contracte de concesiune care sunt plãtite la timp, deoarece sunt penalitãti de întârziere. (…) Am înteles cã se va face si drumul de cãtre Consiliul Judetean, atunci hai sã facem ceva. De ce s-a fãcut drumul pânã la pilonul 17? De ce nu merge drumul pânã la Scoala Sportivã?”,  a întrebat consilierul local Milu Vladislav.  Proiectul Consiliului Judetean nu prevede modernizarea drumului pânã sus în munte, a tinut sã precizeze primarul municipiului Petrosani.
“Sã se facã drumul pânã acolo (zona C-n.r.) si apoi vom vedea ce vom face în continuare. (…) Unii vor sã investeascã pe termen mai lung. Problema prelungirii acestor contracte de concesiune este cã ei au avut concesiune pe 25 de ani, le-a expirat anul acesta sau le expirã si nu le putem prelungi direct decât 12,5 ani, jumãtate din perioadã initialã, asa este legea. Dacã vor concesiune pe 40 de ani, nu stiu juridic cum se face dar cred cã trebuie sã renunte la contractul de concesiune si trebuie scos la licitatie din nou. Dl. Marica am înteles cã are un proiect pe fonduri europene, doreste sã se dezvolte acolo si perioada de 12,5 ani este prea micã. Vom discuta acest caz sau altul dacã mai este, individual. Marea majoritate a contractelor de concesiune expirã anul acesta si ele au fost pe 25 de ani. Noi putem sã le facem si pe 49 de ani dar trebuie fãcutã licitatie”,  a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cererea cabanierilor
Cabanierii din Parâng au mai solicitat si prelungirea contractelor de concesiune din statiune pentru o perioadã de cel putin 49 de ani de la data expirãrii contractelor existente.
Motivele invocate de cabanieri sunt: “constructiile existente în masivul Parâng nu vor putea accesa credite bancare pentru dezvoltarea acestora atâta timp cât perioadele de concesionare a terenurilor sunt fãcute pe termen scurt”, “toti proprietarii de pensiuni din masivul Parâng au contracte de 49 de ani si respectiv 25 de ani, si-au achitat obligatiile fatã de Consiliul Local si solicitã în continuare prelungirea acestora”, “investitorii nu vor fi motivati sã investeascã în statiunea Parâng atâta timp cât Consiliul Local al municipiului Petrosani nu acordã facilitãti pe termen lung”.
“De asemenea suntem convinsi cã prelungirea concesiunilor pentru o perioadã de minim 49 de ani si  posibilitatea cumpãrãrii acestora vã crea cadrul proprice dezvoltãrii si modernizãrii statiunii Parâng”, mai aratã  asociatia cabanierilor din Parâng în adresa înaintatã Consiliului Local al municipiului Petrosani. Cabanierii mai sustin cã investitiile realizate în statiune sunt foarte mãr, iar amortizarea acestora se va face într-o perioadã lungã de timp.
Monika BACIU