Un pasionat de pescuit din Valea Jiului trebuie sã scoatã din buzunar circa 100 de lei pentru a putea beneficia de permisul de pescuit eliberat de Agentia Nationalã de Pescuit si Acvaculturã (ANPA), document care, culmea, este gratuit.
Permisul de pescuit sportiv – recreativ eliberat de ANPA este documentul obligatoriu în baza cãruia se poate pescui pe Dunãre, fluviu preferat de zeci de mii de pescari din vestul tãrii, dar si pe apele aflate în administrarea statului român prin directiile silvice. Actul este gratuit odatã cu decizia de eliminare a 101 taxe nefiscale, însã costã mai mult obtinerea lui decât înainte de a fi gratuit. Cel putin pentru pescarii din Valea Jiului. Costurile apar din cauza faptului cã documentul se elibereazã doar la serviciile teritoriale ale ANPA, iar în judetul Hunedoara aceasta se aflã la Deva.
”Un drum pânã la Deva mã costã circa 100 de lei cu  autoturismul personal. Deplasarea cu trenul iese din discutie pentru cã fac o zi pe drum  iar mai ieftin ar fi cu maxi-taxi. Una peste alta, cu timpul pierdut, o apã si un covrig luate pentru drum, tot acolo ajung. Astfel permisul gratuit nu mai este  gratuit si costã mai mult decât atunci când nu era gratis. Înainte se plãtea la Trezoreria Petrosani o taxã de 35 de lei pentru permis si atâta tot”, spune unul dintre pescarii din Valea Jiului.
Permisul ANPA 2018 este obligatoriu pentru obtinerea vizei Politiei de Frontierã, care  permite practicarea pescuitului pe apele frontierei de stat. Si mai mult plãtesc membrii asociatiilor de pescuit care au ape concesionate, pentru cã au achitat cotizatii de peste 100 de lei pentru a pescui pe apele concesionate de acestea, însã pentru permisul albastru trebuie si ei sã meargã la ANPA Deva. Una peste alta vestile proaste nu se opresc aici, pentru cã permisele încã nu au venit de la sediul central si nu se elibereazã. Au fost eliberate într-o turã însã s-au terminat iar ANPA a organizat o nouã licitatie pentru tipãrirea lor. Tura a doua de cartoane a ajuns în judetele din sudul tãrii, dar nu încã si la Hunedoara, desi presedintele de aici le-a cerut. Totusi, spre sfârsitul acestei  sãptãmâni ar putea ajunge si la pescarii hunedoreni.
Maximilian Gânju