Un proiect de lege a fost depus la Senat cu privire la „aprobarea Programului de investitii pentru înfiintarea stânelor montane”.  Senatorul PSD, Cristian Resmeritã, este unul dintre coinitiatorii propunerii legislative care ar veni si în sprijinul celor din Straja.
“Zona montanã a României constituie un teritoriu de interes national special, strategic,  economic, social si de mediu, care este marcatã de  dezavantajele naturale:  altitudine, climã, pantã, fertilitate scãzutã a solului, perioade  mai scurte de vegetatie si  dezavantaje structurale, precum: scãderea populatiei tinere,  distantele mari fatã de centrele decizionale si administrative,  izolarea fatã de cãile de comunicatie si pietele de desfacere. Având în vedere acest lucru, aceasta trebuie sã beneficieze de o politicã specificã, distinctã, definitã conform principiilor  dezvoltãrii durabile, care sã vizeze reducerea dezechilibrului între zonele mai favorizate si cele montane”, aratã expunerea de motive.
Dezavantajele pot fi transformate însã în avantaje. Astfel, s-a initiat aceastã propunere legislativã care, dacã este aprobatã, reglementeazã anumite aspecte.
”Pãstoritul reprezintã un sistem de exploatare durabil a pajistilor montane cu ajutorul animalelor. Este necesarã implementarea unui program de investitii pentru înfiintarea stânelor montane. Valoarea totalã a programului este de 7 milioane euro pentru realizarea unui numãr maxim de 135 de stâne montane”, mai aratã initiatorii proiectului,  printre care si senatorul PSD, Cristian Resmeritã.  Potrivit documentelor atasate, potentialii beneficiari ai programului ar putea beneficia de o schemã de sprijin de pânã la 40% pentru realizarea investitiei.
Monika BACIU