Mineritul, o necunoscutã pentru ministrul energiei

Ministrul Energiei este solicitat sã rãspundã la mai multe întrebãri legate de  mineritul din Valea Jiului. Deputatul USR, Cristina Prunã, vrea sã afle de la ministrul Energiei, Anton Anton, ce investitii s-au realizat în minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Solicitarea deputatului vine în urma accidentului mortal de la EM Livezeni.
“Accidentul din 23.05.2018 de la Mina Livezeni s-a soldat cu decesul unui om. Este al doilea deces în acest an, la mina Livezeni, dupã incidental de la începutul anului în care un miner a fost prins sub un utilaj. (…) Am avertizat în nenumãrate  rânduri cã lipsa de investitii nu poate provoca decât tragedii. Având în vedere situatia dificilã în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara vã rog sã îmi rãspundenti  la urmãtoarele întrebãri: din informatiile detinute de Ministerul Energiei, care a fost cauza accidentului? În ce stare tehnicã se aflã echipamentele date spre folosintã minerilor? Câte investitii s-au realizat în minele aflate sub conducerea CEH, în ultimii 5 ani? Cât timp a trecut de la momentul accidentului pânã la sosirea echipajului de urgentã la  fata locului? Ce planuri  aveti pentru evitarea acestor tipuri de accidente pe viitor?”, aratã deputatul USR, în  întrebarea adresatã ministrului Energiei, Anton Anton.
În urmã cu trei sãptãmâni, acelasi deputat a vrut sã afle mai multe lucruri de la  ministrul Energiei. Acesta a fost invitat în Parlament, însã nu a avut nicio remarcã cu privire la soarta unitãtilor miniere. A fost interpelat cu privire la declaratiile sale în care spunea cã va sprijini investitiile din sectorul minier. La audierea din luna ianuarie, ministrul Anton Anton a promis relansarea mineritului românesc si mentinerea  productiei de huilã. A spus cã va veni cu un plan si cu o strategie pe termen lung  pentru a nu pune în pericol sistemul energetic national.
”Când aveti de gând sã ne prezentati un astfel de plan? Si nu vã cer un plan de închideri de mine, ci planul acela despre care vorbeati dvs.  pentru a relansa industria cãrbunelui. Aveti asa ceva? Între timp, mor oameni în mine. Vrem sã aflãm cauzele accidentelor mortale din Valea Jiului care au avut loc anul trecut. Puteti sã ne spuneti ce s-a întâmplat sau asteptati rezultatele unei comisii fantomã? 5 mineri au murit în Valea Jiului din cauza conditiilor inumane în care se lucreazã în aceste mine, care nu au mai vãzut investitii din anii 80!”, a spus deputata USR Cristina Prunã în plenul Camerei Deputatilor. Ministrul nu a avut niciun rãspuns legat de acest subiect. A trecut pe lângã subiect. Nici mãcar un cuvânt nu a spus ministrul despre mineritul din Valea Jiului. Subiectul a fost ignorat cu desãvârsire.
Monika BACIU

3 thoughts on “Mineritul, o necunoscutã pentru ministrul energiei

 • 4 iunie 2018 at 21:31
  Permalink

  Daca s-ar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan atunci carbunele din valea jiului ar fi rentabil .

  Reply
 • 5 iunie 2018 at 05:04
  Permalink

  Nu mai au rost investitiile ,singurele investitii vor fii materiale ramase de la minele care se inchid

  Reply
 • 7 iunie 2018 at 07:16
  Permalink

  Singurele investitii vor fi in inchiderea tuturor minelor si cu asta gata ! oricum asta e interesul Bucurestiului, treaba a fost gandita de mult dar doar acum s-a putut ajunge la aplicare : prin oprirea angajarilor in decursul atator ani , prin lipsa investitiilor in minerit, lipsa personalului calificat, personal angajat actualmente insuficient pentru acoperirea posturilor … toate astea ni se trag de la toate mineriadele care au fost iar acum ne-a venit scadenta ! Bucurestiul nu uita si nu iarta !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *