Un adevarat razboi pentru hotare, respectiv comisie de conciliere, la Lupeni, litigii intre judetul Hunedoara si judetele Gorj si Alba, dar si intre localitati din Valea Jiului, ca urmare a stabilirii noilor limite administrativ teritoriale de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate.

In urma verificarilor efectuate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate, a granitelor intre judete si localitati, in baza legii din 1968 privind reorganizarea administrativ teritoriala , au aparut o serie de nemultumiri privind noile limite fizice ale judetelor invecinate judetului Hunedoara, respectiv metri de teren in minus. Ca urmare, judetul Hunedoara s-a trezit in instanta, cu sase litigii. Patru cu judetul Gorj, pentru vecinatatile de la Lupeni si Uricani, si doua cu judetul Alba, cele doua judete considerand ca au fost dezavantajate – a precizat, la HDTv, Dan Terteci, directorul de Cabinetului prefectului Hunedoara.

Dupa aceste verificari ale Agentiei Nationale de Cadastru, au aparut aceleasi conflicte intre 13 localitati ale judetului. In Valea Jiului sunt trei:  Petrosani – Aninoasa, Petrosani – Petrila si Vulcan – Lupeni.

Modificarea acestor hotare pot naste situatii hazlii, daca nu ar fi chiar o problema pentru proprietarii de terenuri care pot avea o proprietate pe doua judete sau doua localitati. Cum platesti impozitele, ca proprietar ghinionist?  Acestia vor trebui sa declare proprietatea la doua administratii fiscale, ceea ce inseamna pe langa drumurile facute, si alte masuratori, cu comisii aferente, pentru a se stabili cat din terenul lui este la dreapta si la stanga hotarului pentru a-si achita darile aferente.

La Lupeni a fost convocata, la sfarsitul saptamanii trecute, prima comisie de conciliere din care fac parte reprezentanti ai prefecturilor, ai consiliilor judetene si ai Cadastrului din cele trei judete – Gorj, Hunedoara si Alba. Doar ca pretentiile vecinilor de judet par a fi foarte mari, ceea ce l-a facut pe deputatul de Valea Jiului, Cristian Resmerita, sa se indoiasca de faptul ca aceste concilieri vor avea rezultatul scontat.

”Toate aceste aspecte nu sunt de natura sa perturbe activitatea institutiilor din judetul Hunedoara, nu sunt nici probleme foarte grave, dar ele trebuie solutionate si lamurite asa cum prevede procedura de lucru” – a declarat seful de Caninet al prefectului de Hunedoara, Dan Terteci.

Ileana Firtulescu