Sã fii voluntar e o „meserie” gustatã de tot mai multi tineri, dar cei mai multi adepti ar putea fi cei de la Crucea Rosie.  Sunt tineri dornici sã afle ce înseamnã sã poti acorda primul ajutor, sã nu intri în panicã si, la o adicã, chiar sã poti salva un om. Toate aceste abilitãti, însã, le dobândesc în orele de practicã si aflã cât de bine pot sã acorde primul ajutor, în cadrul unor concursuri între scoli. La finele sãptãmânii trecute, echipajele de cruce rosie din liceele si scolile de la Petrosani, au fãcut demonstratii live, în parc si s-au întrecut în cadrul concursului „Sanitarii priceputi”.
Au avut de trecut peste probele orale si practice si apoi, cei mai buni, se vor califica la faza judeteanã. Fiecare echipaj a putut sã dea dovadã de multã pricepere si, în acest concurs, si-au arãtat cu totii calitãtile de salvatori.
„Este concursul care se desfãsoarã de 56 de ani în scolile din România, fãrã întrerupere. Este organizat  de Crucea Rosie Românã, în parteneriat cu ISJ Hunedoara si ISU. Concursul constã în partea practicã, de 10 minute, unde  copiii executã manevre de prim-ajutor. Partea teoreticã are în acest an 10 întrebãri, unde copiii trebuiau sã rãspundã”, a spsu Felicia Vitan, presedinta organizatiei de Crucea Rosie din  Petrosani. Numai la Petrosani sunt peste 60  de tineri care s-au înscris voluntari la Crucea Rosie. Vor sã stie ce au de fãcut, iar Protectia civilã are pe cine sã se bazeze.
„Este foarte important cã aceste cursuri ce se fac în scoli sã fie bine fãcute si chiar la obiect si îi felicit pe cei ce se ocupã de grupurile de tineri din fiecare scoalã. Într-o situatie concretã s-ar ajuta ei pe ei si oriunde ar fi. Este importantã implementarea acestor programe, pentru cã este viitorul nostru”, a adãugat si Ioan Bunea, sef Protectia Civilã Petrosani, care a supravegheat modul în care s-a desfãsurat concursul. „Sanitarii priceputi” este concursul care îi face pe voluntari sã învete cu scopul de a fi cei mai buni, dar si sã îi califice pentru a fi primii, în cazul grave, care ar sti ce este de fãcut. La aceastã editie, învingãtoare si calificate pentru etapa judeteanã, au fost desemnate echipajele de la Scoala nr 7 si de la Colegiul National Mihai Eminescu.
Diana Mitrache