Tabãrã de sculpturã, la final

Tineri studenti din douã centre universitare, Cluj si Timisoara, au lucrat în lemn si, vineri a fost ziua în care cu totii am putut vedea cum lemnul lor a prins formã si contur.  Sunt tineri pasionati de artã, care, timp de o sãptãmânã, au fost gãzduiti în campusul univeristãtii de la Petrosani si, cei care i-au primit în ultimii ani spun cã se vede clar evolutia lor. „Editia a XVII-a, nu se remarcã prin numãr, ci prin valoarea exponatelor. Este vroba despre tinerii studenti de la Fcaultatea de Arte si Design din Timisoara si de reprezentantul Facultãtii de Teologie Ortodoxã a Universitãtii Babes Bolyai din Cluj Napoca. Sunt, unii dintre ei, la a doua sau a chiar a treia participare în tabãrã, dar fiecare dintre cei care a venit aici, ne-a surpins, prin lucrãri deosebite si, \pentru cã am pãstrat lucrãrile lor anterioare, am observat o evolutie remarcabilã, de la început  si pânã acum”, a spus Lavinia Hulea, director Casa de Culturã a Studentilor din Petrosani.
Fiecare a dat formã lemnului, asa cum si-a imaginat povestea, în tabãra de la Petrosani. Unii  chiar spun cã au fost inspirati si cã, aici, îsi încep o poveste cu care vor continua pe viitor. „A fost a doua tabãrã, pentru mine, la Petrosani si mi-a plãcut tot ce am fãcut. Este o experientã frumoasã si constructivã. Lucrarea mea este un început de serii personale de lucrãri, cu diferite texturi si contraste si forme, de la neted si rotund, pânã la ascutit si aspru, cu texturã din drujbã”, a spus Dorian Bolca, student participant la tabãrã.
A fost un exercitiu bun, spune profesorul care i-a coordonat si care acum s-a arãtat plãcut surpins de munca studentilor sãi.
„Aproape fiecare a fãcut câte douã lucrãri si m-au surpins plãcut cã au lucrat foarte, foarte bine. Fiecare tabãrã e un test si vom vedea la finalul carierei ce se va întâmpla. Nu numai tabãra conteazã pentru un artist, ci si munca de atelier si tot ce tine de un om”, a adãugat  Matei Gaspar, profesor la Facultatea de Arte din Timisoara, Universitatea de Vest. An de an, studentii de la diverse universitãti din tarã aleg Petrosaniul pentru a-si face practicã. Aici gãsesc tot ce au nevoie, plus insporatie. Si în acest an, inspiratia le va aduce un plus valoare pentru ceea ce se pregãtesc ei sã facã pe viitor.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *