Tabãrã de sculpturã la Petrosani

Mai multi studenti de la sectia de sculpturã a Universitãtii de Vest din Timisoara au venit în practicã la Petrosani.  De douã zile a început aici tabãra de sculpturã, care a ajuns acum la editia cu numãrul 5. Este un  obicei ce se reia an de an, iar Casa de Culturã a Studentilor din Petrosani le este gazdã. La final, fiecare dã viatã unei bucãti de lemn. Pentru început, au doar ideea formatã si mult, foarte mult de lucru.
„De obicei, eu lucrez cu forme organice si  le combin cu o formã perfectã, cum ar fi cubul. O sã fie un cub acoperit de o formã organicã. În sculpturã, chiar dacã ai o bucatã mare de  material, nu conteazã sã ai muschi, ci inteligentã”, a spus una dintre cei 7 studenti veniti în tabãra de la noi. Coordonatorul lor sperã cã astfel, dupã tabãra de la Petrosani, studentii sãi sunt mai pregãtiti pentru ceea ce îi asteaptã în viatã. Totul porneste de la imaginatie si nimic nu e  întâmplãtor, iar la final, doar forma piesei si inteligenta artistului conteazã. „E un exercitiu foarte bun pentru  studenti. Noi încercãm sã îi obisnuim cu ce vine dupã terminarea licentei, masterului, când vor fi pe cont propriu. Eu sunt coordonator, dar îi las un pic mai liberi, tocmai ca sã îsi gestioneze singuri, timpul, sculele, tematica. Nu am ales o tematicã. Fiecare si-a  fãcut câteva schite, înainte de a veni, la scoalã. Am ales una, douã dintre ele, dar ce e pe schitã, nu se potriveste cu ce este în teren”, a explicat Matei Gaspar, profesor la Facultatea de Arte din Timisoara, Universitatea de Vest. Au primit lemn, un spatiu generos si scule, iar la final, vineri o sã le vedem munca. Sunt 7 viitori artisti, care acum cautã sã dea viatã unor bucãti din lemn.
„Marea realizare este, de fapt, continuarea acestei tabere de sculpturã micã. În timp, am realizat cã cel mai  important lucru este sã continuãm. Si în acest an, Casa de Culturã a Studentilor reuseste sã organizez aceastã tabãrã. Va fi un vernisaj, vineri la ora 10,00. Ei sunt avansati, timpul e scurt, dar ne vom încadra în timp”, a adãugat si Robert Humel, artist coordonator, reprezentantul Casei de Culturã a Studentilor din Petrosani.  An de an, studentii de la diverse universitãti din tarã ales Petrosaniul  pentru as-i face practica. Aici gãsesc tot ce au nevoie, plus inspiratie. Si în acest an, inspiratia le va aduce un plus valoare pentru ceea ce se pregãtesc ei sã facã pe viitor.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.