Peste 100 de avertismente au fost întocmite de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncã Hunedoara în urma controalelor desfãsurate la Complexului Energetic Hunedoara.  Totodatã au fost aplicate si amenzi de 41 de mii de lei, pentru neregulile descoperite în urma  verificãrilor din subteran. Potrivit purtãtorului de cuvânt al ITM Hunedoara, în doar patru luni de zile, CEH a fost sanctionat cu amenzi în valoare de 41.000 de lei, în urma a 20 de controale. Printre deficientele gãsite de inspectorii de muncã s-au numãrat cele legate de modul de exploatare si cele privind nerespectarea monografiilor de armare. De asemenea, cãile de acces spre abataje nu sunt suficient de late, iar planul de înclinatie nu e destul de mare.
Ajutor financiar pentru familia minerului decedat
Familia, minerului decedat în urma accidentului de muncã de la mina Livezeni, va beneficia de un ajutor financiar din partea Complexului Energetic Hunedoara, conform contractului colectiv de muncã de la nivelul societãtii, care prevede acordarea unor compensatii financiare.
“Potrivit contractului colectiv de muncã, familia va beneficia de 24 de salarii medii brute.  La nivel de companie, valoarea salariului mediu brut este aproximativ 3600 de lei”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
În plus, potrivit liderului de sindicat, familia va primi sprijin financiar si din partea Guvernului. Urmeazã a fi elaborat un act normativ, iar suma acordatã ar putea fi de 20.000 de lei. Reamintim cã un angajat al minei Livezeni, în vârstã de 41 de ani,  si-a pierdut viata miercuri dimineatã în subteran. Accidentul s-a produs în galeria de cap a abatajului frontal din panoul 5, strat 13. În timp ce muncitorul efectua operatiunea de transport subansambluri transportor tip TR-7 a fost accidentat de o  componentã metalicã.  Primul ajutor acordat la locul accidentului a venit din partea salvatorilor minieri, iar ulterior accidentatul a fost transportat la suprafatã unde a fost preluat de o echipã SMURD. În ciuda manevrelor de resuscitare, bãrbatul a decedat. Cauzele si împrejurãrile producerii accidentului sunt în curs de cercetare de cãtre organele abilitate
Maximilian Ganju
Monika Baciu