Guvernul a aprobat un act normativ prin care acordã ajutoare financiare pentru mai multi hunedoreni.  Este vorba de persoanele care se aflã în situatii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, accident rutier, probleme grave de sãnãtate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socialã, în vederea ameliorãrii situatiei socio-materiale, de locuit si de sãnãtate ale acestora. Potrivit documentului, sase hunedoreni vor beneficia de suma totalã de 35.500 de lei. La nivel national, alte 22 de “familii si persoane singure se aflã în situatii de necesitate cauzate de incendii care au afectat atât locuintele, anexele gospodãresti, cât si bunurile de folosintã îndelungatã, familiile respective confruntându-se cu probleme socio-materiale si de locuit, unele dintre acestea si cu stare gravã de sãnãtate, motiv pentru care se aflã în imposibilitate ca din veniturile proprii sã-si poatã repara locuintele”, vor mai beneficia de ajutoare bãnesti. La nivel judetean, “pentru depãsirea situatiei de necesitate de cãtre familiile/persoanele singure afectate de incendii, se propune acordarea de ajutoare de urgentã”, douã familii vor beneficia de 14.000 de lei.
“Un numãr de 142 familii si persoane singure din judetele Alba, Arges, Bacãu, Bihor, Botosani, Brãila, Brasov, Buzãu, Constanta, Dâmbovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Olt, Sãlaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea si municipiul Bucuresti se confruntã cu situatii deosebite cauzate de probleme grave de sãnãtate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socialã si necesitã ajutoare de urgentã în sumã totalã de 506.100 lei”, mai aratã actul normativ.
Dintre acestea se disting câteva familii din judetele Brasov, Botosani, Brãila, Constanta, Hunedoara, Giurgiu, Iasi, Sãlaj, Suceava si Vaslui, ai cãror membri suferã de boli foarte grave sau se confruntã cu o sãrãcie extremã si necesitã un suport financiar considerabil pentru a depãsi  situatiile critice cu care se confruntã. Unele familii se confruntã cu probleme grave de sãnãtate ale copiilor sau adultilor care se aflã în tratament cu citostatice de mai mult timp si necesitã tratament, analize medicale în tarã sau în strãinãtate, iar familiile respective sunt depãsite de situatie, nefãcând fatã cheltuielilor foarte mari de transport, cazare si hranã.
Monika BACIU