Miner mort, sindicatele cer demisia conducerii CEH

Neputintã, durere, revoltã. Petrosaniul este, din nou, în doliu, dupã ce un miner de 41 de ani de la mina Livezeni si-a pierdut viata în subteran. Cãrbunele din Valea Jiului poartã urme de sânge. Minerii au murit pentru a aduce la luminã aurul negru din subteran. Ei, eroii din mãruntaiele pãmântului, au murit în întuneric. În chinuri.
Un angajat al minei Livezeni, Sorin Ene de 41 de ani si-a pierdut viata miercuri dimineatã în subteran, iar echipele de interventie au încercat în zadar manevrele de resuscitare. Omul lucra în subteran, unde cãra materialele pentru front, moment în care a fost lovit în cap de o piesã de 150 de kg. Echipajul de pe  ambulantã, care a  intervenit, dupã ce a fost scos la suprafatã, pentru cã omul a fost gãsit inconstient în subteran, a încercat în zadar manevrele de resuscitare, putând doar sã declare decesul, în jurul orei 11,00
Potrivit unui comunicat remis de conducerea CEH „Miercuri, în jurul orei 8:40, în timpul  programului de lucru aferent schimbului I – subteran, la E.M. Livezeni a avut loc un accident de muncã soldat cu decesul unui miner de front. Accidentul s-a produs în galeria de cap a abatajului frontal din panoul 5, strat 13. În timp ce muncitorul efectua operatiunea de transport subansambluri transportor tip TR-7 a fost accidentat de o componentã metalicã. Primul ajutor acordat la locul accidentului a venit din partea  salvatorilor minieri, iar ulterior accidentatul a fost transportat la suprafatã unde a fost preluat de o echipã SMURD. În ciuda manevrelor de resuscitare, la ora 10:53 a fost declarat decesul.
Cauzele si împrejurãrile producerii accidentului sunt în curs de cercetare de cãtre organele abilitate”, se aratã în comunicatul remis presei.

În tot acest timp, sindicatele acuzã conducerea CEH si le cer directorilor demisia, pentru problemele din minerit, accidentul  mortal de acum, fiind cel care a pus capac tãcerii sindicatelor. „Eu consider cã, asa cum am spus acum câtva timp, aceastã conducere a CEH este în vacantã. Cred cã a sosit momentul ca ei sã îsi depunã  demisia în bloc, pentru toate sincopele manageriale, atât de pe partea energeticã, dar si minierã. Mina Livezeni este o minã consideratã viabilã, unde procesul investitional în montarea Complexului Mecanizat este mult întârziat si unde sunt o grãmadã de probleme pentru a asigura cele necesare investitiei. Cred cã ar trebui sã îsi dea demisia si sã lase pe altii mai priceputi”, a spus Darius Câmpean, presedintele sindicatului  Muntele.
Inspectorii de muncã au fost la fata locului, imediat dupã producerea accidentului mortal, iar acum a fost demaratã o anchetã ce va scoate în evidentã cauza  producerii accidentului.
“A fost lovit în zona  cervicalã de o piesã manipulatã prost, din primele cercetãri. Deocamdatã, având în vedere cã cercetarea se desfãsoarã la fata locului, nu am mai multe amãnunte”, a spus  Florin Bozdog, sef al ITM Hunedoara.
Politistii criminalisti din Petrosani au deschis un dosar de cercetare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunii de ucidere din culpã.
“Astãzi, în jurul orei 08.40, Politia Municipiului Petrosani a fost sesizatã cu privire la producerea, în subteranul EM Livezeni, a unui accident de muncã, în urma cãruia a fost rãnit de un utilaj,  în zona capului, un miner în vârstã de 41 de ani. În ciuda eforturilor medicilor, bãrbatul a decedat. În cauzã a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infractiunilor de ucidere din culpã si nerespectarea mãsurilor legale de securitate si sãnãtate în muncã, cercetãrile fiind coordonate de Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani, în vederea  stabilirii circumstantelor producerii accidentului.
Accidentele de muncã din minerit sunt efecte nedorite si ale lipsurilor din subteran, iar  ancheta va scoate în evidentã ce s-a petrecut acolo, asa încât minerul de 41 de ani sã fie izbit în cap de o piesã atât de grea. Bãrbatul lasã în urmã un copil minor.
Diana Mitrache
Monika BACIU

4 thoughts on “Miner mort, sindicatele cer demisia conducerii CEH

 • 23 mai 2018 at 22:08
  Permalink

  Trebuie urgent investitii in utilaje minere la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Reply
 • 24 mai 2018 at 00:40
  Permalink

  Cat timp vor mai fii mine vom mai auzii de asa ceva

  Reply
 • 24 mai 2018 at 07:47
  Permalink

  Cred ca mai intii ar trebuii demisi liderii de sindicat,!!! Apoi unul cite unul din ce-i necompetenti !! Cit despre accident,….E TRAGIC !!!! dar hai sa nu mai dramatizam!! Pe sosele,mor zilnic de ordinul zecilor …soferi profesionisti (care tot pt o bucata de piine i-si risca viata ) si nimeni nu face atita caz !! Asa cum a spus si …”miner”, atita timp cit vor fi mine ,vor fi si accidente !! Ce-i ce nu vor la mina ,…sa se faca preoti !! Punct !! Iar pe ce-l mort,…Dumnezeu sa-l aiba in grije .

  Reply
 • 24 mai 2018 at 10:12
  Permalink

  Subteranele minelor vor deveni din ce in ce mai periculoase datorita indiferentei. Investitiile la care mai spera doar naivii nu se vor mai face niciodata, soarta si directia intregului Complex este pecetluita … falimentul iminent spre care se indreapta si spre care se si doreste ca punct final. In tot raul v-a fi si un bine la urma! Asta e …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *