Unul vrea sã fie medic, altul designer de interior, altul mecanic bun, dar toti au mari emotii în fata examenului maturitãtii. Sunt absolventii claselor a XII-a, care au defilat, asa cât sã îi vadã toatã lumea, prin municipiul Petrosani, în robe distincte, fiecare de la liceul de la care vine.
Ne-au împãrtãsit si nouã din gândurile lor, actiunea fiind o premierã pentru toatã lumea.
„E o etapã a vietii pe care o parcurge fiecare si e foarte bine. Ne simtim bine sã fim absolventi.  E o idee foarte bunã sã defilãm prin oras, pentru cã  am vãzut cã nu sunt locuri unde sã vinã pãrintii, bunicii sã ne vadã. Aici pot veni toti si e o mândrie si pentru noi sã fim aici”, a spus Irina Mustatã, absolventã de la Colegiul Mihai Eminescu.
Iar altii ne-au spus si ce vise au: „Sunt foarte emotionat sã fiu aici, în ultimul an de liceu. Consider cã, chiar dacã este an terminal, nu este sfârsitul si totul abia acum începe. Cred cã voi putea face mult mai multe, pe viitor. Merg la medicinã, am studiat mult, am participat la olimpiade si totul pentru acest scop”, a ad[ugat Mihnea Tãranu, absolvent, care s-a calificat la ambele discipline la olimpiadele nationale.
„E o idee foarte bunã, atât pentru oamenii din oras, cât si pentru noi, pentru cã ne vãd toti si sunt foarte bucurosi. Vedeam oamenii cã se bucurã sã ne vadã pe noi defilând si, trebuie sã spun cã  ne pare rãu de anii care s-au dus. Se terminã liceul, dar va urma o perioadã foarte frumoasã. Eu, însã, o sã fiu mereu nostalgicã, atunci când mã gândesc la liceu”, a spus si Ariana Colda.


„Mi se pare o idee interesantã, cã asa ne întâlnim cu totii absolventii de la celelalte licee, ne facem prieteni noi si asa ne vedem cu toatã lumea. Este finalul liceului si eu îmi doresc sã devin designer de interior si voi da la  Timisoara la facultate. Sper sã fie ok”, ne-a împãrtãsit din visele sale si Maria Selaje, o altã absolventã a Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani.
Ideea de a-i aduna pe toti absolventii le-a apartinut pãrintilor, care au vrut sã fie cât mai multi la festivitatea de final de liceu. Primarul, însã, a fost cel care le-a urat tuturor succes în viatã. „Este o paradã a absolventilor cu toate clasele a XII-a , pe care le-am invitat azi în parc. Eu zic cã e o idee bunã, vremea ne ajutã si este important sã marcãm acest moment. Comunitatea îi vede si are posibilitatea sã îi felicite pe cei care terminã liceul si încheie o etapã importantã din viata lor si se îndreaptã spre maturitate si cu toate greutãtile  inerente acestei etape a vietii. Le urez succes tuturor!”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Defilarea liceenilor a avut loc pe traseul de la Parcul Carol Schreter spre teatrul din Petrosani, iar tinerii au avut posibilitatea de a fi vãzuti de toti cei care îi cunosc. A fost un mod de a saluta finalul liceului, pentru cã de acum, fiecare pleacã cu visele lui, spre un alt viitor.
Diana Mitrache