O elevã de la Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva din Petrosani este singura, din tot judetul Hunedoara, care va urma clasa a X-a la un liceu din Statele Unite ale Americii.
Adriana Nitescu a parcurs un lung sir de interviuri, a scris compuneri si i-a  impresionat pe  americani, ea fiind singura din peste  1400 de tineri din toatã tara care au  aplicat si dintre cei 35 de bursieri  care vor pleca din toamnã sã studieze acolo. Engleza ei impecabilã, testatã cu vorbitori nativi americani, pasiunea pentru SUA si mult curaj, au fãcut-o pe Adriana unul dintre cei mai fericiti absolventi de clasa a  IX-a, care va face un excelent schimb de experientã peste Ocean. Ce înseamnã asta, ne spune chiar ea.

„Bursa Flex este o bursã exclusiv pentru liceeni, care îti oferã sansa sã pleci în SUA pentru un an de zile. Esti integrat într-o familie-gazdã, faci liceul acolo, esti implicat în tot ce înseamnã activitãti extrascolare, e totul gratuit”, a explicat Adriana Nitescu, elevã din Petrosani.  Sunt multi tineri care aplicã si care aud despre o astfel de experientã, însã, nu toti au curajul sã aplice. Adriana a aplicat si va pleca, dupã ce a  parcurs un drum foarte greu de parcurs  pânã aici.

Ambasada Statelor Unite în România,alãturi de Consiliile Americane pentru Educatie Internationalã si de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice, invitã liceeni cu cetãtenie românã sã  participe în programul FLEX, în fiecare an. Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice va promova, prin intermediul inspectoratelor scolare judetene, Programul FLEX în liceele românesti. Programul de schimb de experientã FLEX este finantat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii si îsi propune sã ofere liceenilor din România ocazia de a trãi în cadrul unei familii americane si de a studia într-un liceu american pe parcursul anului academic. Participarea în Programul FLEX este GRATUITÃ. În primul an de implementare, FLEX România a oferit bursa unui numãr de 24 de liceeni români din mai multe judete ale tãrii, în state precum Washington,  Texas, Colorado, California sau Maine. Programul se adreseazã si liceenilor cu  dizabilitãti, în generatia recentã trei dintre bursieri fiind tineri cu diverse dizabilitãti.
Ce este programul FLEX?
Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992 iar acum se aflã în cel de-al 24-lea an de existentã. Programul presupune un an întreg de schimb de  experientã pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului promovarea întelegerii reciproce între cetãtenii Statelor Unite si tãrile din regiune, pentru ca liceenii sã învete mai multe despre SUA si sã le prezinte americanilor tãrile lor de origine. În 2017-2018, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor studia în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane si va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program.
Cine finanteazã programul?
Programul de burse este finantat în totalitate de cãtre Guvernul Statelor Unite si administrat de Biroul Educational si Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finantare de la Congresul SUA. ECA încurajeazã întelegerea dintre cetãtenii Statelor Unite si cetãtenii celorlalte state. Programul FLEX este sprijinit la nivel local de cãtre cetãteni si licee din Statele Unite  ale Americii ce gãzduiesc, educã si sprijinã liceeni fãrã a primi vreo compensatie  financiarã.
Criterii de eligibilitate
Competitia este deschisã liceenilor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele conditii:
– au cetãtenie românã;
– sunt nãscuti între 1 Ianuarie 2000 si 15 Iulie 2002;
– sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a;
– studiazã limba englezã în liceu;
– îndeplinesc criteriile pentru a obtine viza SUA  si nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

„Stiu de bursã de acum doi ani. Mi-a rãmas asa în cap cã este o oportunitate excelentã si am stat cu gândul acesta, cã abia astept sã ajung la liceu, ca sã pot sã aplic si eu. A fost destul de greu, cã am fost cam peste 40 de copii pe loc. La început, au aplicat 1441 de elevi. În prima etapã am avut de completat o serie de informatii on-line, apoi am fãcut 3 eseuri legate de experienta personalã, iar, în urma acestei aplicatii, care a fost trimisã în America, am fost selectati cam 250 de elevi, într-o semifinalã. Apoi am dat teste de limba englezã, alte eseuri, interviuri cu nativi americani ”, a mai spus Adriana.  Programul s-a  dezvoltat în lume dupã 1992, iar modelul schimbului de experientã a prins mereu la tinerii, dornici de un schimb adevãrat de culturi si  civilizatii. În anul scolar 2016 -2017, aproximativ 800 de liceeni au plecat din Europa si Asia, iar acum Adriana este singura din judetul Hunedoara, gata sã descopere America. „Trebuie sã te integrezi într-o societate nouã, descoperi o culturã nouã, esti implicat în tot ce fac ei, descoperi cum e viata acolo si, când vii înapoi, dupã un an de zile, descoperi deferentele si, poate, poti îmbunãtãti ceva aici. Va fi greu. Stiu asta, însã, acolo familiile-gazdã sunt alese cu mare grijã si  totul va deveni usor pentru a mã acomoda în viatã”, a adãugat Adriana.  Ea va pleca pe la jumãtatea lunii august în SUA, asteaptã cu nerãbdare sã vadã în ce stat si la ce familie, iar peste un an, colegii ei vor avea de împãrtãsit din experienta pe care o va dobândi acolo.
Diana Mitrache