Membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei de Stiinte Medicale, al Academiei Oamenilor de Stiintã si presedintele Societãtii Române de Anestezie si Terapie Intensivã, cetãtean american, de origine germanã, profesorul dr. George Litarczek s-a retras, de ani buni, la Petrosani, într-un bloc turn din care, asa cum ne-a mãrturisit, vede orizontul, muntii si ne-a invitat si pe noi sã îi savurãm privelistea. Nu ar da asta pe nimic. Ar putea sã locuiascã oriunde în lume, pleacã la congrese, de unde vine cu lauri, însã, aici e locul în care s-a retras sã îsi scrie memoriile, ori ultimele cãrti de studii. Când l-am întrebat de ce? A zis sã arunc o privire pe geam si sã mã uit în jur.


George Litarczek (n. 22 decembrie 1925, Boston, SUA)
Profesor universitar doctor, cetãtean român si american, fiul Prof. Agr. Gheorghe Litarczek si al Stellei, ambii  medici la clinica medicalã Colentina Bucuresti. Inginerul Carol Litarczek, bunicul lui George, a fost creatorul si directorul primei centrale electrice din Craiova, inginer sef al orasului Craiova si al judetului Dolj, director si constructor al societãtii de tramvaie din Iasi. A pus bazele experimentale si teoretice, alãturi de profesorul Dan Setlacek, ale specialitãtii medicale de anestezie si reechilibrare hidroelectroliticã, a pus la punct metoda hipotermiei ce a fost folositã în interventiile pe cord deschis si a format la Spitalul Fundeni o scoalã de anestezie si terapie intensivã de înaltã clasã.
Activitate profesionalã
– Profesor universitar doctor la UMF Carol Davila Bucuresti (1957-1993)
-Medicspecialist reanimare la Spital Coltea (1950-1957)
-Medic primar si Sef sectie ATI laSpital Clinic Fundeni (1960-1995)
-Profesor consultant si conducãtor de doctorate la Institutul Fundeni, Clinica ATI (din 1993)
– Profesor universitar doctor la Facultatea de medicinã Titu Maiorescu (din 1994)
– Profesor asociat Facultatea de Informaticã, catedra de electronicã, Universitatea Politehnicã Bucuresti (1994-2004)
-Profesor la universitatea Vasile Goldis Arad (2000-2004)
Opera
– Peste 325 publicatii stiintifice
– Autor a 3 monografii integrale
-Autor a 35 capitole în tratate medicale
– Autor a 215 lucrãri stiintifice tipãrite în revistele de specialitate
– „Terapia intensivã insuficientei respiratorii” Ed. Medicalã (1990)
– Nutritie, Malnutritie, Nutritie în Terapia Intensivã (1999?) z Bazele Teoretice ale Anesteziologiei. Ed. Artpress (2016)
– Autor a 5 brevete de inventie-anestezie, terapie intensivã
Distinctii
– Ordinul Muncii Clasa a III-a (1963)
– Ordinul Meritul Sanitar (1970, 1980)
– Ordinul national „Steaua României” în grad de Mare Ofiter (2000) „pentru servicii deosebite aduse la apãrarea sãnãtãtii publice si pentru rezultate remarcabile în domeniul cercetãrii medicale”
– membru al Consiliului de onoare al Ordinului Steaua României


„Unul care este profesor universitar, academician, cu toate onorurile, purtãtor de Steaua României, pleacã din Bucuresti si vine la Petrosani. Nu vã mirati? Am motive! Petrosaniul e o localitate unicã în România, cu munti si vãi si are 4 masive de 2000 de m în jur. (…) Nu zic cã nu e splendid în Hawai, dar eu, toatã viata mea, am fost un an în tarã, în vacantã, unul, în strãinãtate si am cam vãzut lumea (…) Am venit aici pentru oameni. Voi stiti cã sunteti altfel decât bucurestenii? Sunteti prietenosi, apropiati si eu m-am integrat aici perfect. Cã sunt trecãtori, te izbesti de ei în magazine, ori îi cunosti personal, sunt de pus la inimã. Si atunci: prietenii, natura, muntii, climã, toate m-au fãcut sã aleg Petrosaniul”, a spus, despre Petrosani, dr. George Litarczek, profesor universitar, supranumit pãrintele terapiei intensive.
Si, dacã tot a ajuns la capitolul oameni, nu a putut sã nu o laude pe cea mai bunã studentã a sa. „Din toatã tara, cât e ea, s-a fãcut cã am avut niste elevi care au învãtat anesteziologia de la mine. Unul dintre ei este dr Petronela Sodolescu, un motor medical, cea mai activã fiintã pe care am putut sã o vãd în medicinã. (…). Ea vorbeste la 3 telefoane odatã, dã 7 ordine concomitent si asa mai departe. Ea e unul dintre motivele venirii mele aici, fiind unul dintre cei mai buni elevi, din cei cam 1000 pe care i-am avut ”, a spus profesorul Litarczek, care, la aproape 93 de ani, ne spune cã Valea Jiului este un loc minunat, cu oameni de valoare, loc pe care l-a vãzut din parapantã la 91 de ani.
„Ati desfiintat aeroportul! Asta nu se face!”
Valea Jiului are locuri de exceptie si nu o zice doar profesorul de terapie intensivã, care a adus la viata mii de oameni, însã, faptul cã este greu accesibilã e si din vina celor ce au gestionat aici situatia. Am avut un aeroport, iar lipsa lui ne izoleazã acum.  „Voi, pe vremuri, aici aveati un aeroport, pe care veneau aviasan-urile. Eu am zburat cu un bimotor de mai multe ori si am aterizat aici. Ati desfiintat aeroportul.
Asta nu se face! Gresealã mare de gândire! Cã si asa e greu aici sã vii. Poti veni pe la Hateg, pe la Herculane, dar nu v-au lãsat ecologistii. Si atunci? Pe sus! Un aeroport, aici, ar fi salvat zona. Mondial, cãrbunele a murit si nu are rost sã îl mai resuscitãm. Planeta a luat-o razna si ce pui în locul lui? Uitã-te în Austria! Kitzbuhel. E ca aici, ai munti, stânci, pârtii de schi, trãiesc austriecii numai din asta. Bineînteles cã am putea si noi, dar statul trebuie sã se ocupe sã aveti ce vã trebuie. Un aeroport mic era foarte bun, luai un avion mic de pe aeroporturile de unde vin strãinii si aterizai aici.
Eu asa as gândi”, spune profesorul Litarczek, care si-a mai adus prieteni din strãinãtate la Petrosani. Toti s-au arãtat interesati de zonã, însã, nu au avut ce sã facã, atunci când au ajuns. Nu suntem organizati, proprietarii de pensiuni nu oferã mare lucru, în afarã de cazare si atunci e firesc ca lucrurile în turism sã nu prea meargã.
„Suntem condusi de inculti!”
Suntem o natiune care a înteles greu democratia si acum, cu totii  am ajuns la cel mai jos nivel. Asta crede profesorul care a vãzut lumea, dar a ales sã rãmânã în România, sperând cã vreodatã se va însãnãtosi si tara asta. „Tara asta e condusã de inculti. Am ajuns aici pentru cã suntem tâmpiti, toti. Dacã îi votãm si îi acceptãm, suntem tâmpiti. Stii cã e incult, ori când stii cã e escroc, tu votezi? Legal, nu avem ce face. Existã lege si Constitutia, care este în favoarea celor ce conduc. De aceea, nici seful statului, care fiind neamt pune lega în fata oricãrui fapt, nu poate face nimic”, a spus George Litarczek, care recunoaste cã, atunci când are ocazia si gãseste astfel de oameni pe  facebook, le scrie cã sunt lamentabili: „dai semne de inculturã vãditã si esti lamentabil! Nu judeci! Asa le scriu. Cã trebuie sã vedem de viitorul României, dar dacã nu scãpãm de acest guvern de inculti… Nu putem avea încredere sã facã ei o treabã coordonatã. (…) Dar, niciodatã nu gãsesc pe vreunul sã se supere pe mine cã l-am înjurat”, a conchis, cu amãrãciune, despre acest subiect  profesorul, care locuieste la Petrosani, într-un  bloc-turn si de acolo iese, din când în când, mai ales la bisericã. Este lutheran si la biserica din Petrosani au loc mai rar slujbe, însã, atunci când ele se întâmplã,  profesorul Litarczek  participã la ele cu drag.
Este cetãtean de onoare al municipiului Petrosani de câtiva ani, dar cea mai mare onoare ne-o face în lume, atunci când le spune prietenilor sãi, medici de renume, unde locuieste si îi cheamã la noi, sã ne viziteze. Este unul dintre cei mai buni ambasadori ai zonei, iar sfaturile lui ar putea fi atât de pretioase, în aceste vremuri.
Diana Mitrache