Un mare domeniu schiabil, parcuri industriale, modernizãri si reabilitãri de drumuri, complexe turistice si sportive, dar si multe alte investitii cer primarii din Valea Jiului Guvernului.  Reprezentantii Guvernului promit cã investitiile vor fi reaizate… cu o conditie. Dacã vor fi lãsati sã lucreze. Forte oculte, presedintele, influente misterioase nu îi lasã sã îsi punã în aplicare programul de guvernare…. Asta spun fix reprezentantii Guvernului. AL TREILEA GUVERN PSD-ALDE în DOI ani de zile.
Sarcini de partid pentru primary
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, s-a aflat în Valea Jiului. La Primãria municipiului Vulcan a discutat cu toti primarii din Valea Jiului pe marginea platformei pusã la dispozitia României de cãtre Comisia Europeanã pentru zonele carbonifere aflate în tranzitie. Primarii au solicitat investitii în infrastructura turisticã, rutierã, dar si realizarea unor parcuri industriale.
“Am discutat cu toti primarii din Valea Jiului sã putem sã identificãm solutiile necesare dezvoltãrii si sã ajutãm din punct de vedere economic si social tot ceea ce este nevoie aici. La începutul acestui an, de la Comisia Europeanã, România a primit invitatia de a participa la o platformã privind \ sprijinirea regiunilor carbonifere în tranzitie. Valea Jiului este regiunea din România care va fi parte a acestei platforme. Vrem ca aceastã coeziune sã si existe si facem în asa fel încât nicio regiune sã nu fie mai putin  dezvoltatã decât cealaltã sau, cel putin, sã reducem decalajele dintre regiunile dezvoltate si mai putin dezvoltate. Acesta este scopul celei mai puternice politici investitionale la nivelul Uniunii Europene si de aceea Valea Jiului este o prioritate în ceea ce priveste dezvoltarea unei regiuni pe  principiul european  “No region left behind””,  a declarat, la Vulcan, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
Autoritãtile locale din Valea Jiului au termen ca pânã în data de 25 mai sã defineascã si sã contureze prioritãtile din punct de vedere investitional.
“Este prima oarã, anul acesta când Uniunea Europeanã a înteles cã nicio regiune care nu trebuie sã fie lãsatã în urmã, trebuie sã fie si prioritizatã la nivel de abordare si atunci s-a creat aceastã platformã. Concret, pentru Valea Jiului, am solicitat si am rugat sã ne transmitã pânã pe data de 25 mai care dintre acestea (proiecte-n.r.) ca si investitii, au în spate un proiect, dar care n-are sursã de finantare sau altele care nu se regãsesc în aceastã listã, dar pe care le considerã ca aducând un plus valoare în ceea ce priveste impactul economic si social la nivelul Vãii Jiului. dintre toate acestea, o parte au în spate un proiect, dar o parte nu au. Atunci, în functie de discutiile pe care le vom avea la începutul lunii iunie, la Bruxelles, se va organiza o întâlnire la care va participa si o delegatie din Valea Jiului pentru a stabili cum mergem mai departe. Cele care nu vor putea fi finalizate pe actualul cadru financiar multi-anual îsi vor gãsi continuitatea finantãrii în viitorul cadru financiar. Dacã ne-am angajat cã vom sustine Valea Jiului, asa vom face”, a declarat, la Vulcan, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
„Noroc” cu proiectele integrate care vor dezvolta Valea Jiului. Dacã nu ar fi  existat astfel de initiative, Valea Jiului ar fi avut un viitor incert….
“De ce nu s-a fãcut pânã acum? Pentru cã e prima oarã când dãm drumul la un instrument integrat”, a mai spus Rovana Plumb.
Au gãsit vinovatii…
Reprezentantii cabinetului Dãncilã au gãsit vinovatii pentru slabã evolutie a României. Numai cã ministrii PSD-ALDE uitã faptul cã doi premieri ai  coalitiei de guvernare au fost schimbati tocmai prin “grija” PSD-ului în doi ani de zile de la câstigarea alegerilor parlamentare.
“Când se vor pune în practicã aceste proiecte? Atunci când administratia prezidentialã va respecta vointa poporului român, votat în decembrie 2016 sI când va respecta acest Guvern care a fost ales. Existã disponibilitate din partea Comisiei Europene, a Guvernului, a autoritãtilor judetene, locale, dar atâta timp cât Guvernul încearcã sã facã tot ceea ce poate pentru interesul cetãteanului, dar existã altI factori care pun presiune sI care cautã doar motiv de scandal, e dificil a se realiza ceva în România”, a tinut sã precizeze ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero.

Natalia Intotero a invocat si presiunile puse asupra premierilor, care, în anumite cazuri, au fost fortati sã îsI înainteze demisiile.  “În 2012 a fost decis tot prin votul poporului un Guvern care sã conducã România, în 2015 prin presiuni mari,  premierul de la vremea respectivã a trebuit sã îsi dea demisia, mi se pare cã scenariul se repetã. E nedrept  pentru poporul român”, a mai spus Intotero.  Valea Jiului va avea “noroc” cu proiectele integrate si dacã fortele “oculte” vor înceta sã mai punã presiune asupra celui de-al treilea Guvern PSD-ALDE.
Reactii
Deputatul USR, Cristina Prunã, reactioneazã dupã declaratiile oficialilor guvernamentali. Cristina Prunã i-a solicitat Comisarului european pe probleme de energie, încã din luna aprilie a acestui an, includerea României în aceastã platformã.
“Cineva din Guvernul României si-a adus aminte cã, în tara asta, mai trãiesc si oameni în Valea Jiului. O doamnã ministru, care detine portofoliul ministerului Fondurilor Europene în perioada cu cea mai micã ratã de absorbtie, a aflat si dânsa, un pic mai târziu, ce-i drept, cã cei de la Comisia Europeanã au lansat un program pentru zonele carbonifere în tranzitie. Doamna Rovana Plumb, m-as bucura cã implicarea dumneavoastrã sã nu se rezume doar la cuvinte sterile si promisiuni de ochii lumii doar pentru cã ati vãzut eforturile noastre prin proiectul “Viitorul Vãii Jiului: Perspective de dezvoltare durabilã”. Pentru cã am fost primii si, de altfel, singurii care au initiat o dezbatere cu privire la viitorul Vãii Jiului. Si am fost singurii care au fãcut apel la oamenii din Valea Jiului sã vinã cu solutii concrete.
M-as bucura dacã ele vor fi implementate si de actualul Guvern, doar cã nivelul de competentã nu este la cele mai ridicate standarde”, spune Cristina Prunã, deputat USR.
Cristina Prunã îi îndeamnã pe oficialii Guvernului sã se foloseascã de toate pârghiile pentru a atrage fonduri europene destinate dezvoltãrii Vãii Jiului. 
„În schimb, ce stiti dumneavoastrã, cei de la PSD, este sã fiti oportunisti. Ati avut în mâinile dumneavoastrã posibilitatea de a-i salva pe minerii din Valea Jiului. Nu ati fãcut decât sã vã folositi de ei pentru voturi si sã-i amãgiti cã veti redeschide mine în conditiile în care nu s-au mai fãcut investitii în subteran de vreo 35 de ani! Ar fi de apreciat dacã v-ati folosi de pârghiile pe care le aveti, fiind la putere, ca sã le schimbati vietile acelor oameni. Doar cã, îmi este teamã cã, în goanã dupã imagine si voturi, nu veti face absolut nimic”, a mai spus Cristina Prunã.
Monika BACIU