„Catacombe crestine” – loc pentru slujba religioasã

Catacombele crestine, asa cum numeste preotul staret din Straja, tunelul celor 365 de sfinti va gãzdui, luni, slujba religioasã oficiatã cu ocazia Hramului Schitului din Straja.
Schitul din Straja se pregãteste de sãrbãtoare. Hramul micutului lãcas de cult va avea loc luni, de Sfintii Împãrati Constantin si Elena. Inedit este faptul cã slujba religioasã se va oficia în tunelul din beton, de 54 de metri lungime, unde sunt pictati cei 365 de sfinti din calendarul ortodox.
“Luni, e unul din cele mai importante evenimente ale Schitului, dupã Drumul Crucii. Schitul din Straja are douã Hramuri, Înãltarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie si 21 mai, Sfintii Împãrati Constantin si Elena, un hram important pentru noi pentru cã vine si episcopul locului, Preasfintitul Gurie”,  a spus Emil Pãrãu.
“Pentru cã oricât urmãresti cum va fi vremea, la munte se poate schimba total neasteptat de la o clipã la alta. Dar este si ceva mai aparte, pentru cã acest tunel pictat în întregime cu sfinti, este si un fel de catacombã crestinã, de unde Sf. Împãrat Constantin cel Mare i-a scos pe crestinii din primele veacuri. Ne face sã nu uitãm si mai ales sã ne aducem aminte cum calendarul crestin s-a umplut de sfinti, începând cu mucenicii primelor veacuri. În 2013 s-au împlinit 1700 de ani de la edictul dat de Împãratul Constantin cel Mare, de eliberare a crestinilor, si tot din 2013 Liturghiile arhieresti de Sf. Împãrati Constantin si Elena se tin în Tunelul-Poartã a Schitului Straja”,  spune preotul Dimitrie Ivasco.
La slujba religioasã sunt asteptati sute de credinciosi din întreaga tarã. Slujba va fi oficiatã de Preasfintitul Gurie, episcopul Devei si Hunedoarei.
“În religia ortodoxã, pare totul la fel, dar mereu este ceva deosebit. Vor veni credinciosi din toatã tara, vor veni 45 de tineri de la Oasa, vin foarte multi credinciosi. La acest hram e o întâlnire a credinciosilor din tarã. Multi care vin în Straja, simt ceva pentru acest Schit. Ne asteptãm sã vinã sute de persoane. Slujba religioasã se va tine în tunel”,  a mai spus Emil Pãrãu.
Realizarea tunelului s-a fãcut pentru a-i ajuta pe localnici, ca în iernile cu nãmeti, sã poatã ajunge mai usor la bisericutã. Tunelul a fost construit în 2006. Pe interiorul sãu sunt pictati 365 de sfinti din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Intrarea în tunel se face pe o poartã mare din lemn. Dupã Liturghie toti credinciosii au posibilitatea sã intre în curtea schitului si în bisericutã ca sã se închine, unde vor primi anafora, fiind mai înainte miruiti.
Schitul Straja cuprinde o bisericã de lemn si câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuta din lemn are douã hramuri: Sfintii Apostoli Constantin si Elena (21 mai) si Înãltarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alãturi de Crucea Eroilor si de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile statiunii. Aici este locul unde se organizeazã slujbe la sãrbãtorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusã crucea din lemn de paltin ce este purtatã pe umeri de credinciosi cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Ninsorile mari din timpul iernii, viscolul care suflã cu putere si troieneste zãpada, dãdeau însã suficient de furcã celor care se ocupau de bisericuta din lemn si care si-au dorit ca oamenii sã poatã ajunge oricând la acest lãcas de rugãciune. Asa s-a înfiripat ideea construirii unei tunel lung de 54 de metri, care sã facã legãtura între drumul principal din statiunea Straja si bisericuta din lemn. Lucrãrile de constructie ale tunelului s-au încheiat în anul 2006, iar ceea ce a rezultat din mâinile mesterilor a luat forma unui calendar special, unic în România.
A durat aproape doi ani pânã când pictura interioarã a fost gata. Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupã partea stângã a tunelului, de la intrare spre curtea interioarã a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul si Noul Testament. Pe partea dreaptã sunt reprezentate 12 prãznicare ortodoxe, alãturi de cele 10 porunci crestine.
O candelã este vesnic aprinsã în acest tunel si este mutatã în fiecare zi în fata icoanei sfântului care marcheazã data curentã din calendar. Oamenii apreciazã acest inedit tunel al sfintilor. Intrã în tunel pe o poartã mare din lemn, îsi cautã ziua de nastere si apoi vãd chipul sfântului din acea zi, asa dupã cum este trecut el în calendarul ortodox. Dupã câteva minute îsi aduc aminte de cei apropiati, din familie sau de prieteni, si le cautã zilele de nastere în orânduirea lor crestinã.
Monika BACIU

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.