Eroii sunt cei ce îsi duc somnul de veci în cimitirele de peste tot, iar la Lupeni, unul dintre putinii veterani de rãzboi, care a mai rãmas în viatã în Valea Jiului, Gheorghe Tudor, un bãtrânel care a asistat tãcut la toatã ceremonia de depunere de coroane de flori, le-a vorbit celor prezenti despre ceea ce îl mai macinã acum, la cei 95 de ani.
El a fost cel la care trebuie sã ne raportãm, acum, în anul Centenarului, iar discursul sãu a fost aplaudat de toatã lumea.
„Sunt foarte impresionat de aceastã manifestare a Înãltãrii Domnului. Sunt veteran de rãzboi si am vârsta de 95 de ani. Îmi este foarte greu si vã spun tuturor cã noi ne-am jertfit pentru Tara Româneascã, pentru ca acum sã trãim cu totii liberi si independenti, dar acum nu sunt multumit pentru cã nu avem o Justitie dreaptã”, a spus Gheorghe Tudor, veteran de rãzboi, prezent la ceremoniile de la Lupeni. Omul a fost premiat de administratia localã, cu acest prilej. Ceilalti camarazi ai sãi au fost strigati la apel si comemorati, în lipsã.

Zeci de oameni au îndurat ploaia în Cimitirul Eroilor din Lupeni, unde, alãturi de oficialitãtile orasului, a venit si senatorul Cristian Resmeritã. „Eu cred cã, mai mult decât momentul prezent, este important sã apreciem jertfa celor care au fost înaintea noastrã si si-au dat viata.  Sãrbãtorim azi pe cei care s-au jertfit, fie la rãzboi, fie la Revolutie, fie în adâncul exploatãrilor miniere din Valea Jiului, pentru ca noi toti sã avem un viitor. Pentru familiile eroilor, nu pot sã am decât recunostintã si compasiune. Dumnezeu sã îi ierte pe cei care si-au pierdut viata”, a spus, în discursul sãu, Cristian Resmeritã, senator din Valea Jiului.
În Cimitirul Eroilor de la Lupeni îsi dorm somnul de veci cei care au murit în rãzboi, dar si doi dintre temerarii care, în 1989, au cãzut în Revolutie. Lor le sunt dedicate aceste evenimente, pe care, an de an, primãria le organizeazã, pentru a nu lãsa uitarea sã se astearnã peste jertfa lor. „Astãzi este o zi importantã pentru comunitatea noastrã. Noi, în fiecare an, reusim sã punctãm, asa cum se cuvine, acest eveniment important pentru municipiul Lupeni, pentru Valea Jiului, pentru România. Au trecut 40 de zile de la Învierea Domnului si noi, de fiecare datã, suntem aici în locul în care acesti oameni s-au jertfit pentru noi. Si cerul plânge în aceste momente dureroase”, a conchis si Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Întreaga comunitate localã a îndurat ploaia si a venit aici, în locul în care, dupã slujba din bisericã, eroii sunt comemorati.
Diana Mitrache