Militarii în rezervã si retragere au decis ca, de la acest eveniment, sã poarte Tricolorul, pe care  l-au personalizat cu însemnele Centenarului.
Au fost momente si în Cimitirul Eroilor de la Petrosani, evenimente cu care încep ceremoniile din acest an, extrem de important pentru România, iar dupã slujba religioasã, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a primit câteva distinctii din partea celor ce au slujit armata românã. „Pentru ceremonia de azi, avem o surprizã. Alãturi de noi, purtat în mâinile celor de la Politia localã, se aflã replica Drapelului de luptã a Regimentului 26 infanterie Rovine, Detasament tactic a Brigãzii III Infanterie. Majoritatea eroilor înmormântati aici fac parte din acest detasament pe al cãrui Drapel scrie Nihil Sine Deo – Nimic fãrã Dumnezeu”, a spus, în deschiderea ceremoniilor, maior (r) Vasile Pop, iar colonelul Ioan Levitchi, i-a înmânat o insignã, special conceputã pentru acest an, primarului din Petrosani. „Îmi permit ca, pentru tot sprijinul acordat pentru activitãtile pe care le-am desfãsurat, sã înmânez domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi, aceastã esarfã care, marti a fost sfintitã în Catedrala Episcopalã de la Deva, de cãtre ÎnaltPreasfintia sa Gurie si insigna jubiliarã, dedicatã împlinirii a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri”, a spus Col (r) Iona Levitchi, presedintele Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria Valea Jiului.
Despre eroi si jertfa lor a vorbit si primarul din Petrosani. „Astãzi  este un moment important pentru toti românii si pentru cei care suntem aici, si care am venit ca sã îi comemorãm pe cei ce si-au dat viata, asa cum scrie pe acest monument, pentru patrie. Cultul nostru fatã de eroii neamului înseamnã o întoarcere la rãdãcini. Este un gest de admiratie, de pretuire, de recunostintã. Ei, eroii, au murit pentru patrie, stiuti sau  nestiuti, în tarã, sau departe de ea. Au murit tineri care vitejii si asa o sã rãmânã în memoria noastrã. De aceea, la aceastã comemorare ridicãm altare în inimi si constiintã”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În fiecare an, aceastã zi este întâmpinatã cu emotie de cei care suntem pe pãmânt, zi aleasã în calendar pentru a cinsti Înãltarea la Cer a Mântuitorului. Veteranii, invalizii, vãduvele sunt acum în atentia tuturor, iar la Petrosani, în Cimitirul Eroilor, sunt înhumati români si nu numai, oameni care au luptat pentru cã au crezut în idealul de tarã. Tuturor, le-au fost aduse omagii, în aceastã zi.
Diana Mitrache