La jumatatea lui septembrie patronul OTV va decide daca va candida in Valea Jiului. Liderul PP-DD s-a gandit ca la alegerile generale de peste cateva luni, o candidatura intr-un colegiu din zona miniera n-ar fi tocmai o idee rea.

Fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, a lansat ideea unei candidaturi in Valea Jiului la o intalnire cu liderul din Hunedoara al organizatiei, iar acum se fac analize daca este oportuna sau nu.

Diaconescu a fost in Vale in urma cu cateva luni si s-a intalnit cu minerii de la EM Lupeni chiar in subteran, iar apoi le-a promis ca daca va ajunge la guvernare, le va mari salariile, va liberaliza pretul huilei si va redeschide minele. Diaconescu nu s-a gandit inca daca va candida la Senat ori Camera Deputatilor.

„Mie mi-ar conveni cu certitudine. Lui i-a placut primirea in Valea Jiului, oamenii, Valea in general. De la el a plecat ideea dar inca nu e nimic stabilit, nu-i nimic cert. Acum se face o analiza pe colegii.

E interesat de zona pentru ca, in primul rand, Valea Jiului este o zona problema, se vede in orice, in somaj, in toti indicatorii economici. Norocul nostru e ca se iese devreme in pensie, minerii ies la 45 de ani si parintii isi intretin copiii in continuare”, a declarat presedintele PP-DD Hunedoara, Haralambie Vochitoiu.

Minerii sunt defavorizati

La intalnirea cu minerii din Lupeni, Dan Diaconescu a mai sustinut ca minerii primesc putin pentru munca lor deoarece statul a vrut favorizarea importului de huila.

„Este un asasinat economic ce s-a facut pana acum si, dupa ce ajungem la putere, o sa liberalizam pretul huilei, astfel ca minerii sa primeasca salarii ca si cei din Germania sau din Polonia. In toata lumea se deschid mine, numai la noi se inchid iar Romania este a cincea forta in bogatia din subteran din Europa. Ni se serveste aceasta teza la televizor ca minele nu sunt profitabile si trebuie inchise. Daca se liberalizeaza pretul carbunelui si mina vinde cu 85 de lei gigacaloria, minele ar intra pe profit. De ce sa importam carbune din Polonia cu 85 de lei sau din Africa de Sud cu 125 de lei pe gigacalorie, cand carbunele nostru este cel mai bun”,declara Diaconescu la gura minei Lupeni.

O decizie in privinta candidaturii ar urma sa fie luata dupa jumatatea lunii septembrie. „Ne vom intalni undeva la 15 septembrie si se fac scenarii, analize, atunci vedem. E important cum se pozitioneaza si celelalte partide”, a mai declarat Vochitoiu.

Maximilian Ganju