Dascãlii hunedoreni nu vor rãmâne fãrã locuri de muncã în urma desfiintãrii scolilor. O spune ministrul Educatiei, Valentin Popa, care accentueazã faptul cã la nivel national, 30% dintre posturi sunt ocupate de suplinitori.
Existã însã varianta ca profesorii sã fie nevoiti sã sustinã cursuri la mai multe unitãti de învãtãmânt pentru a-si acoperi norma.
“Asa ceva (ca dascãlii sã îsi piardã posturile-n.r.) deoarece în momentul de fatã avem 30% la nivel national din norme neacoperite de titulari. Poate cã trebui sã mutãm un profesor dintr-un loc în altul, poate cã un profesor va trebui sã îsi facã norma în mai multe scoli, asta se poate întâmpla”, a declarat, în urmã cu o sãptãmânã la Petrosani, ministrul Educatiei, Valentin Popa.
Potrivit ministrului, nu era eficient economic mentinerea unitãtilor de învãtãmânt. Au fost cazuri, precum la Petrosani, unde într-o scoalã mai învãtau 5 elevi. Acestia vor fi mutati la unitãtile de învãtãmânt din centru.
“Trebuie sã gãsim calea de mijloc între a folosi eficient banul public si a vedea si interesul elevilor. Nu putem sã asigurãm câte o scoalã pentru fiecare copil sau pentru 5 copii. Este mai usor sã folosim un mijloc de transport comod si sã îi ducem la o scoalã cu mai multe dotãri, decât sã facem  simultan cu 5 clase. Nu putem asigura un buget ca un elastic, atât de larg care sã acopere toate nevoile”,  a mai  spus sursa citatã.  Scolile se închid din cauza numãrului prea mic de elevi. Sunt din ce în ce mai putini copii, iar acest lucru se reflectã si în domeniul educational. Numãrul elevilor a scãzut cu peste 8000 în decursul a cinci ani.
Monika BACIU