Campania „Premiantii fãrã premii” continuã si vã propune ca în fiecare sãptãmânã sã oferim fiecare dintre noi timp drept premiu pentru un om pe care îl admirãm si îl respectãm.
Acesta este modul în care încercãm sã spunem tuturor cã noi stim sã ne pretuim valorile, dar mai ales cã ne deprindem cu cãutarea trãsãturilor pozitive ale semenilor nostri. Într-o lume tot mai mãcinatã de tensiuni si conflicte, la Deva oamenii ies  sãptãmânal în stradã pentru a spune „Multumesc!” celor  merituosi. Pentru sâmbãta  aceasta, credem noi, avem parte de un alt invitat special, care a acceptat sã vinã la întâlnirea noastrã. Este vorba despre Nicu Covaci, cel care a trecut dincolo de cultura nationalã, devenind, în timp, un element al culturii  universale.
Nicu Covaci este compozitor, cântãret, chitarist, pictor si grafician român, cunoscut ca fondator si lider al formatiei Phoenix. A crescut fãrã tatã pânã în jurul vârstei de 11 ani, tatãl lui fiind detinut politic la Canalul Dunãre-Marea Neagrã timp de vreo 10 ani. În toatã aceastã perioadã a fost crescut de mama sa, Tamara, o croitoreasã nevoitã sã munceascã mult pentru a-si creste copilul cum a stiut ea mai bine.  A început de mic copil sã ia lectii particulare de pian, acordeon si limbã francezã, germanã si englezã. Mai târziu, dupã ce a învãtat singur sã cânte la  muzicutã, a luat si lectii de  chitarã. A urmat sectia germanã a scolii primare, sectia românã a scolii generale, liceul de arte  plastice si Institutul de Arte Plastice din Timisoara.
Anul acesta a împlinit 71 de ani de viatã si a sãrbãtorit 55 de ani de la înfiintarea trupei Phoenix, care a fost si continua sã rãmânã un nume de referintã pe scena muzicalã româneascã, dar si internationalã. În octombrie 1976 a reusit sã fugã de sub nasul Securitãtii comuniste în  occident, dar nu singur, ci împreunã cu toatã formatia pe care o înfiintase. Efectele acestui gest nu s-au lãsat asteptate, mama sa a avut foarte mult de suferit. Este limpede cã oricât ne-am strãdui, nu am putea cuprinde într-un comunicat de presã  întreaga personalitate a lui Nicu Covaci. Am scris aceste rânduri doar pentru a fi punctul de  plecare pentru reamintiri, în cazul celor mai maturi dintre noi, sau pentru o documentare individualã, în cazul celor mai tineri dintre noi. Când îi spui numele, te gândesti imediat la istoria muzicii românesti, la cultura universalã si la tenacitatea de a rãmâne devotat valorilor în spiritul cãrora ai fost crescut. Pentru modul în care a  contribuit la cultura româneascã, pentru modul în care a sprijinit pozitionarea acesteia în cadrul  culturii universal, vã invitãm sã ne întâlnim cu acest artist inimos si sã-I spunem, asa cum lui îi place sã spunã, cã nu a fost totul în zadar. Sâmbãtã, 19 Mai 2018, ora 11.00, Nicu COVACI vine sã-l întâlnim. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori, venind în Piata Victoriei, din Centrul Devei.
Dan Terteci