Avram Iancu îsi joacã propriul rol într-un film. Filmul va putea fi vizionat în cinematografe începând cu data de 17 mai.  Filmul este realizat de resiteanul Sabin Dorohoi si este un documentar care vorbeste despre  pasiuni, ambitii si  determinarea de a învinge orice obstacol. Evenimentul va avea loc la Bucuresti pe 17 mai, ora 20:30, Cinema Muzeul Tãranului Român, apoi la Resita, luni 21 mai , ora 18:30, Cinema Dacia. La Cinematograful din Petrosani filmul va putea fi urmãrit în data de 22 mai de la ora 17:00.
„Dupã un an de lucru, lansãm în premierã nationalã filmul SW!M – un documentar despre extraordinara cãlãtorie a românului Avram Iancu în încercarea de a  parcurge întregul curs al Dunãrii fãrã costum de neopren.Intrarea va fi LIBERÃ la toate evenimentele, în limita locurilor disponibile”, a declarat regizorul Sabin Dorohoi, pentru Radio Resita.
Documentarul ”Swim” îl are în prim-plan pe polisportivul din Petrosani, Avram Iancu, cel care a reusit o premierã mondialã, respectiv sã înoate de la izvoarele Dunãrii si pânã la vãrsarea în Marea Neagrã fãrã costum de neopren. Pelicula are o duratã de 60 de minute si prezintã aventurile sale pe cei 2860 de kilometri de fluviu. ”Filmul documentar a fost realizat de Sabin Dorohoi, este subtitrat în englezã si va fi proiectat atât în tarã cât si în strãinãtate. Este un film documentar foarte bine realizat, iar cei care vor veni la proiectie au ocazia sã vadã toate peripetiile prin care am trecut în cele 89 de zile de înot pe Dunãre. Documentarul va ajunge la Petrosani, la Cinema 3D Victoria, în data de 22 mai. Proiectia va fi gratuitã în limita locurilor disponibile, iar eu îmi doresc sã vinã alãturi de mine cât mai multi spectatori din Petrosani si Valea Jiului”, a declarat Avram Iancu.

Lupta cu ”lebãdoiul” de la izvoarele Dunãrii
Pe peliculã sunt prinse o multime de situatii prin care a trecut bibliotecarul în cele 89 de zile de înot pe Dunãre. De la vârtejurile care-l puteau frânge, capcanele de sub apã si pânã la situatiile de-a dreptul hazlii. ”În filmul documentar ”Swim” este surprinsã si situatia din Germania, de care acum râd cu poftã si vor râde si spectatorii, sunt convins. Înotam în Dunãre si a întâlnit o familie de lebede. Eram pe partea de sus a Dunãrii iar masculul si femela erau însotiti de boboci. Era un tablou superb pânã când ”lebãdoiul”, masculul, cã nici nu stiu cum sã-i spun, m-a atacat. Nu stiu cum m-a perceput, peste, crocodil, om sau altceva si m-a atacat. A trebuit sã fac eforturi sã scap. În momentul în care scoteam capul din apã el era pe mine, m-a dus asa câteva sute de metri. În film sunt prezentate si alte situatii de acest fel”, a mai povestit polisportivul din Petrosani. Filmul documentar ”Swim” va fi înscris la cele mai importante festivaluri de gen din tarã si strãinãtate. În afara premierei mondiale stabilitã pe Dunãre, Avram Iancu este si primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fãrã sã poarte costum de neopren.
Monika BACIU
Maximilian Gânju