Vasile Dâncu despre dezvoltarea Vãii Jiului: “De expertize ne-am sãturat”

Vasile Dâncu, fostul vicepremier al României din mandatul Guvernului Ciolos, va pleca împreunã cu primarii din Valea Jiului la Bruxelles pentru a discuta despre platforma destinatã zonelor miniere aflate în tranzitie.
Fostul vicepremier s-a aflat la Petrosani, la universitate. Exact acolo, unde pe mandatul sãu si în prezenta sa, se deschidea în urmã cu doi ani unitatea guvernamentalã de asistentã tehnicã.
Numai cã dupã alegerile din anul 2016, guvernele conduse de coalitia PSD-ALDE au renuntat la acest  proiect. Vasile Dâncu, la acel moment vicepremier al României, a fost la Petrosani unde a inaugurat unitatea de asistentã guvernamentalã. Reîntors la Petrosani, Dâncu a precizat cã luna viitoare se va afla la Bruxelles, împreunã cu primarii din Valea Jiului, tocmai  pentru a convinge oficialii europeni de faptul cã zona are nevoie de fonduri  pentru a se dezvolta.
“Luna viitoare voi participa la Bruxelles cu câtiva primari de aici, cu rectorul Universitãtii Petrosani si vom pune pe picioare un plan european pentru zona Vãii Jiului, pentru refacerea zonei. Sper sã convingem cã e nevoie de bani pentru dezvoltare, nu de expertize. De expertize ne-am sãturat. S-au tot fãcut reconversii pe bazã de expertize, am fãcut si studii despre cum s-a ratat reconversia în Valea Jiului, sper sã nu mai ratãm si a doua oarã. E o chestiune care tine si de Guvern, dar si de  comunitatea localã, care sper cã va gãsi unitate pentru un plan strategic, dincolo de politicã si alte interese”,  a spus Vasile Dâncu, la Petrosani.
Oamenii zonei stiu ce este de fãcut
La fel ca în urmã cu doi ani, si acum, fostul vicepremier este de pãrere cã oamenii zonei stiu cel mai bine care sunt nevoile locului. Însã, Dâncu este de pãrere cã Guvernul trebuie sã elaboreze o serie de mãsuri si acte normative dedicate Vãii Jiului.
“Eu mã bazez pe expertiza oamenilor de aici, care stiu foarte bine ce este de fãcut, noi cei care ani de zile am lucrat la cercetare despre Valea Jiului si zonele miniere suntem pregãtiti si stim cã ce ar trebui fãcut, însã avem nevoie de întelegere de la Bruxelles ca sã se  monteze un proiect de dezvoltare. Aici este, însã, vorba si de activismul local, pentru cã nimeni nu poate reface o zonã fãrã oamenii locului. Vom încerca sã fortãm si câteva corectii legislative care sã permitã implantarea unor investitii aici. Asta înseamnã cã trebui sã înteleagã Guvernul cã trebuie sã reducem taxe, sã dãm niste ajutoare de stat celor care vin si fac locuri de muncã aici. Dacã avem locuri de muncã, în Valea Jiului, atunci cred cã va fi foarte simplu sã se dezvolte singurã, nu va trebui sã facem noi  planuri”,  a mai subliniat sursa citatã.
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, este asteptat în Valea Jiului. întâlnirea cu primarii ar trebui sã aibã loc sãptãmâna viitoare, iar tema abordatã este legatã de platforma  destinatã zonelor carbonifere aflate în tranzitie. În acest sens, la Vulcan se pregãteste o sesiune de lucru la care sunt asteptati toti primarii si functionarii  publici care scriu proiecte europene.
“În cursul sãptãmânii viitoare, va veni doamna ministru Rovana Plumb si împreunã cu primarii vom discuta acele propuneri de proiecte sau proiectele în curs de dezvoltare cu care vom merge la Bruxelles pentru a discuta cu Corina Cretu. Dupã întâlnire vom afla care proiecte se preteazã a fi finantate în Valea Jiului”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, cel care i-a convocat pe colegii sãi primari la discutii.  Lipsurile majore cu care se confruntã Valea Jiului sunt legate de piata muncii. Locurile de muncã pot fi numãrate pe degete. Pânã acum, primarii nu au reusit sã gãseascã alternative viabile la minerit, industrie care se aflã într-o continuã si ireversibilã restrângere.
Monika BACIU

Advertisements

6 comentarii la „Vasile Dâncu despre dezvoltarea Vãii Jiului: “De expertize ne-am sãturat”

 • 14 mai 2018 la 19:52
  Permalink

  Doamne ajuta in dezvoltarea vaii jiului !

  Răspunde
 • 14 mai 2018 la 22:23
  Permalink

  De ce la vulcan? pentru ca singurul oras din vale care atrage fonduri europene este vulcanul. Vasile Dincu , daca proiectul Cilolos de la acea vreme nu era bun, de ce il aplici tu acum . Esti un PSD-ist jegos si mincinos.Nu esti bine venit in vale. Securistule.

  Răspunde
 • 14 mai 2018 la 22:32
  Permalink

  Dupa ce ai supt cirapii lui ciolos te gasisi mare dezvoltator.Din doua zeci doua zeci cui mai sugi ciorapii?

  Răspunde
 • 15 mai 2018 la 00:22
  Permalink

  o sa aveti o mare surpriza la Bruxels …..ma tem ca o sa veniti cu inchiderea ultimelor 2 mine ramase in valea jiului

  Răspunde
 • 15 mai 2018 la 06:47
  Permalink

  Numai gargara, nu ati facut nimic pentru Valea Jiului, ba dimpotriva.Doar interese personale.Impreuna cu Ciolanus ca tot ai pomenit de el, ar trebui sa primiti un sut in fund de la fiecare locuitor al Vaii , pentru minciunile propagate, nesimtitilor !

  Răspunde
 • 15 mai 2018 la 09:35
  Permalink

  Si-a gasit din noi prostii,…acest Dincu !! Pe banii cui merge la Brucselles,? I-l doare pe el in cur de Valea Jiului…si de oamenii de aici !!!Dar,…vorba aia :”Desteptul promite si fraierii trag nadejde”….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.