Încã patru noi Cetãteni de Onoare

Municipiul Petrosani va avea încã patru cetãteni de onoare. Este vorba de Cezara Dafinescu, Alice Barb, Florin Plaur si Ilie Stefan (post-mortem) cei care vor primi distinctia de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani.
Decernarea titlurilor se acordã cu ocazia aniversãrii a 70 de ani de teatru în municipiul Petrosani.
Cezara Dafinescu
Actrita Cezara Dafinescu si-a început carierã pe scenateatrului din Petrosani. A absolvit Institutul de Artã Teatralã si Cinematograficã din Bucurest în anul 1973, iar apoi a fost repartizatã la Teatrul de stat „Valea Jiului” unde si-a efectuat stagiatura.
“Fiind cãsãtoritã cu actorul George Motoi, au jucat împreunã, la Petrosani, o serie de spectacole în regia sotului sãu. Aniversarea a 70 de ani de teatru în Valea Jiului ni se pare un moment potrivit de a-i omagia pe toti acei actori care si-au început ucenicia pe scândura scenei din Petrosani si care, ulterior, au strãlucit pe prima scenã a tãrii noastre. Acordarea acestui înalt titlu este un semn de multumire a comunitãtii noastre fatã de o actritã care a înnobilat ecranul cu frumusetea, distinctia si talentul sãu si care nu a uitat niciodatã cã primii pasi în aceastã meserie au fost fãcuti pe  scândura teatrului nostru”, aratã Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Alice Barb
Alice Barb (Ivascu Alice Ramona) s-a nãscut la Hunedoara si primii pasi în cariera artisticã i-a fãcut pe scena Teatrului din Petrosani, în perioada 1985-1988. Ulterior, a plecat la Bucuresti unde a studiat actoria, regia, si a dobândit o diplomã de master în teatrologie, marketing si  management cultural.
“Considerãm cã acordarea titlului de Cetãtean de onoare a municipiului nostru doamnei Alice Barb (Ivascu Alice Ramona) ar fi, din partea  noastrã, un semn de recunoastere fireascã a unei activitãti artistice extrem de prestigioase si a unei cariere care a început pe scândura teatrului nostru din Petrosani”, aratã Tiberiu Iacob Ridzi si Mihai Barbu, initiatorii proiectului de hotãrâre.
Florin Plaur
Actorul Florin Plaur (Teacã Florea) a interpretat 97 de roluri pe scena teatrului Dramatic din Petrosani. 36 de ani a jucat la Petrosani actorul Florin Plaur.
“Actorul Florin Plaur (Teacã Florea) este unul din cei mai longevivi si credinciosi slujitori ai teatrului din Petrosani.  S-a nãscut la Bretcu – Tg. Secuiesc, Covasna la 21.05.1931. (…) În 1964 este adus de Marietta Sadova la Teatrul de Stat Valea Jiului unde va interpreta 97 de roluri, pânã în anul 2000.  Si-a fãcut debutul la teatrul din Petrosani cu rolul Fabian din “Noaptea regilor”, urmat de Primul Gentilom din “Mãsurã pentru mãsurã”, de Shakespeare”.  A fost regizor si  regizor secund în spectacole de amploare, la Petrosani, Costesti, Sarmisegetusa. Florin Plaur nu modeleazã doar personaje. El este si un excelent metaloplastician. (…)”, aratã consilierul local Valeriu Butulescu, initiatorul proiectului de hotãrâre.
Ilie Stefan
Diploma de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani îi va fi acordatã post-mortem actorului Ilie Stefan.  “Actorul Ilie Stefan era acum o lunã decanul de vârstã al actorilor din Petrosani. S-a nãscut la data de 25 octombrie 1928, în Bucuresti. În 1948 soseste la Petrosani, împreunã cu prima trupã de actori, regizori si oameni de teatru, jucând în prima stagiune teatralã a tinerei scene din Petrosani, în stagiunea deschisã pe 8 octombrie 1948. Din acel moment, activitatea artisticã a actorului Ilie Stefan s-a suprapus, timp de 4 decenii, cu cea a teatrului local. În aceastã perioadã a realizat 99 de roluri, diferite, nu doar ca tipologie, ci si ca  întindere”, aratã  Valeriu Butulescu,  initiatorul proiectului.  Actorul Ilie Stefan  s-a pensionat la data de 10 martie 1989. A trãit la Petrosani, iar în data de 20 aprilie 2018 a trecut în nefiintã.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *