Aproximativ 500 de elevi, studenti, profesori si chiar reprezentanti ai Ministerului Educatiei au ajuns la Petrosani, la finele sãptãmânii trecute,acolo unde, la Universitate, au avut loc trei simpozioane sustinute financiar de Ministerul Educatiei Nationale.
„Este cel de al treilea an în care am reusit sã aducem, sub aceeasi egidã,  toate cele 3 simpozioane studentesti. Ele au o istorie de 20 , 10 si, respectiv, 15 ani, dar azi se deruleazã sub acelasi acoperis. Facultatea de Mine deruleazã simpozionul Geoecologia, avem Facultatea de Inginerie Mecanicã si Electricã, cea care deruleazã Simpozionul Zilele tehnicii studentesti si Facultatea de Stiinte, care deruleazã Simpozionul Student. Stiintã. Societate”, a spus prof univ dr ing Eduard Edelhauser, prorector la Universitatea din Petrosani.
Ideea acestor întâlniri este de a-i aduce împreunã pe elevi si studenti, cu profesorii coordonatori, antrenati în lucrãri de mare anvergurã, care sã aducã plusuri cercetãrii si inovatiei.
„Astãzi este ziua studentilor la Universitatea din Petrosani si, ca urmare, cred cã ar trebui sã le acordãm toatã atentia noastrã. Mã adresez studentilor, chiar si celor veniti din tarã, care sunt aici în salã. Am acceptat invitatia domnului rector sã vin alãturi de dumneavoastrã, dar cred cã este important sã stiti cã, prin toate actiunile pe care le desfãsurãm la Ministerul Educatiei, ne gândim, în primul rând, la studenti. Activitãtile pe care le derulati astãzi la U.P. sunt finantate de Ministerul Educatiei Nationale si vreau sã vã spun cã 90% din solicitãrile pe care Universitatea din Petrosani le-a transmis MEN pentru activitãti extracurriculare, au fost acceptate si finantate, fiind considerate importante”, a spus, în deschiderea  simpozionului prof univ dr ing Gigel Paraschiv,  secretar de stat în MEN.  Simpozioanele sunt prilej pentru toti cei din Universitate de a gãsi noi oportunitãti, iar Rectorul institutiei de la noi le-a urât succes tuturor  participantilor. „Este o traditie la Universitatea din Petrosani ca studentii, pe lângã aptitudinile de la examen, sã îmbine cunostintele, cu activitatea de creatie, cea de cercetare, care sã îi pregãteascã pentru viitoarea meserie, fie cã e inginer, economist,  sociolog, matematician. Cãutãm ca, în cadrul orelor didactice sã le transmitem studentilor nu numai cunostinte teoretice, ci sã le demonstrãm cum ele se aplicã în profesiunea viitoare. Vrem sã creãm nu numai  specialisti, ci si caractere, oameni cu viziune, sã creãm ceea ce înseamnã specialisti, care sã implementeze în practicã si sã conceapã societãti noi ”, a spus prof. univ. dr. ing. habil. Sorin Radu,  rectorul Universitãtii.
Unul dintre cele mai longevive simpozioane este cel legat de Geoecologie, iar coordonatorul acestuia ne explicã si cum a ajuns la acest nivel. „Suntem în debutul celei de a XVI-a editii a simpozionului Geoecologia si este o editie aniversarã, aflatã si ea sub egida celor 70 de ani, pe care anul acesta îi aniversãm la Universitatea din Petrosani. Avem musafiri din toatã tara, din centre universitare  înrudite cu cele pe care Facultatea de Mine le gestioneazã. Avem  participanti studenti, cât si elevi, în cadrul sectiunii preuniversitare”, a  adãugat si conf univ dr ing Csaba Lorint,  director Departamentul de Ingineria Mediului si Geologie.
La lucrãri au fost prezentate teme de  maximã importantã, cercetãri si inovãri, ale tinerilor din România, cu scopul de a crea, asa cum spunea si Rectorul acestei institutii, poate chiar roboti, ori avioane, într-o lume nouã, mereu în schimbare.
Diana MITRACHE